Vučić: Srbija spremna na dijalog o Kosovu, ali ne i na poniženja

Srbija je uvijek spremna na razgovore i kompromis, a nikad na poniženje, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije razgovora s visokim dužnosnicima SAD-a i EU-a, najavljujući da će dijalog o Kosovu biti uskoro nastavljen i da je riječ o “danima, a ne o tjednima”.

Vučić je razgovore s izaslanicima Sjedinjenih Država i Europske unije u pregovorima s Kosovom, Matthewom Palmerom i Miroslavom Lajčakom, ocijenio kao “korektne”, istaknuvši da Srbija ne želi zamrznuti konflikt niti želi ostavljati konflikte budućim generacijama.

Vučić je rekao da je sastanku s Palmerom i Lajčakom u četvrtak “više puta ponovio da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt”.

Spremni smo razgovarati o kompromisnim rješenjima, ali ne i o poniženju Srbije, rekao je Vučić, istaknuvši da je o dijalogu s Kosovom voljan diskutirati i s izvanparlamentarnom oporbom.

Pred nama nisu laki dani, ocijenio je Vučić uoči očekivanih razgovora s čelnicima kosovskih Albanaca.

Idem u Bruxelles na razgovore s Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da napravimo dobre stvari za našu zemlju, rekao je Vučić u obraćanju srbijanskoj javnosti.

On je naglasio da je “Srbija u potpunosti spremna za dijalog” o nestalim Albancima tijekom ratnih sukoba, ali traži da “istu tu odgovornost pokažu i prema Srbima ubijenim na Kosovu i Metohiji”.

Govoreći u kontekstu eurointegracija, Vučić je ocijenio da je Srbija na europskom putu “mnogo napravila u svim oblastima”, a poglavito u vladavini prava, zbog čega se nada da će u lipnju ili u rujnu taj napredak Srbije priznati i države članice EU.

Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno, rekao je Vučić, prenosi Hina.

Srbija prošle godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje s Europskom unijom, ali je prihvatila novi princip vrednovanja postignutih rezultata kroz ocjenjivanje po klasterima.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.