Vučić: Srbija nikad nije bila u težoj situaciji nego danas

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovsklih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu “vrlo komplicirana” i da Srbija nikad nije bila “u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas”.

Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu, izjavio je Vučić.

Nazivajući Kosovo “lažnom državom”, a kosovskog premijera Albina Kurtija “miljenikom Kvinte”, Vučić je ocijenio kako se čini da “netko namjerno želi isprovocirati dodatne dodatne napetosti i probleme”.

Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozbole da njihovi štićenici izazovu sukob, rekao je Vučić.

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Kurti je u nedjelju rekao da je riječ o recipročnim mjerama i obećao da će Priština učiniti sve da primjena spornih mjera ne izazove probleme.

Nema mjesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Radi se nešto što je legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama, rekao je Kurti, prema izvješćima prištinskih medija na albanskom.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, ima desetak tisuća automobila s registarskim tablicama izdanim u Srbiji poput PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugih.

Napetosti su počele u rujnu 2021. kada je Priština uvela reciprocitet registarskih tablica, zahtjevajući od vozača automobila sa srpskim registracijama da prekrivaju državne simbole dok se voze po Kosovu, prenosi Hina.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje.

Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih općina, koju Kosovo uspoređuje s Republikom Srpskom, aludirajući na nestabilnosti kojima pridonose vlasti tog većinski srpskog entiteta.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

9 komentara

  • Ja mislio da je Izetbegović i Komšić za ‘građansku’ BiH , kad oni se samo brinu kako i sa kim će Bošnjaci biti dobri ili loši, jer njih dvojica to određuju, i kada su tu Bošnjaci gornji i zdovoljni….onda je to za Izetbegovića i Komšića “GRAĐANSKA BiH”.
    aferim

  • Ti si najveci nered na ovom svijetu, pitam se doklen?Svi su krivi, samo ti “prav”,otrove koji narod i zivotinje trujes.

  • Dođe sve na naplatu ološi ..kad tad …zlo radit a dobru se nadat ne ide…Što će mu krvavi novci nema tu sriće ni njemu ni njegovim potomcima..srbi samo oduvjek otimaju tuđe…

  • Na što će te vi spast ni sami vi neznate,zbog vaše pohlepe da je sve vaše,a svugdje rat izgubite,i uvijek stavite pobjede ,samo vi sebi priznajte sve svoje greške,pa će doc sve na svoje

  • Ona ista stara pjesma od Vucica!Albanci nas teroriziraju.Hrvati genocidni. Crnogorci i Dukanovic “prete”Srbe. Dindic i Tadic kao lideri Srbije nisu bili za Hrvatsku odlicni ali su bili pro Zapadni i nisu “cetnikovali” u lijepu nasu kao Vucic.
    Vucicu znaj izgubit ces kao 1389, 1995 i nasa slavna Oluja i 1999 kada NATO kazni Srbiju za genocid protiv nase dobre prijatelje Kosovo Albance!!

  • SLINE JEDAN,,SAMO KUKAS,,,bit ce tebi i gore,,da sam umjesto,, EU i Zapada,, sve srbe protrati,,u Srbiju i Rusiju, neka tamo zaraduju,place i mirovine,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.