Vučić ogorčen: “BiH, ne smijete priznati Kosovo”

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno bošnjačkog rukovodstva u BiH ponovno su eskalirali, ovaj put zbog Kosova. Pravu buru negativnih reakcija u Srbiji izazvao je intervju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i čelnika vodeće bošnjačke stranke SDA Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle, pogotovo nakon različitih prenošenja i interpretacije dijela izjave o Kosovu, piše Večernji list BiH.

“Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, kazao je Izetbegović.

On je na izravno pitanje o tome “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija nije tako citirala njegovu izjavu prešutjevši “nadam se”.

Izetbegović je na inzistiranje novinara DW-a na kraju ipak odgovorio da je spreman i “ratom braniti cjelovitu BiH”.

Čović spušta loptu

Političke reakcije iz Beograda, ali i Banja Luke su bile oštre, posebno nakon što je prenijeto da je Izetbegović navodno kazao da će BiH priznati Kosovo. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je zbog ovoga za četvrtak sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a jučer je prokomentirao kako je Izetbegovića izjava kompleksna i s dalekosežnim političkim I pravnim posljedicama te da ju treba sagledati na vrlo ozbiljan način.

” Za 15 dana bih bio u Haagu da, ne daj Bože, kažem da bi Republika Srpska trebala biti neovisna”, ustvrdio je Vučić.

Sličnu usporedbu prave i drugi srbijanski, ali i srpski političari u BiH. Štoviše, reakcija na Izetbegovićevu izjavu ujedinila je dva suprotstavljena politička bloka u Republici Srpskoj – Dodikov i SDS-ov. Predsjednik RS-a Milorad Dodik smatra da Izetbegovićeve izjave vode k destabilizaciji i da se njima stavio na mjesto prvog čovjeka koji promovira nasilje na Balkanu.

“Ovdje je pala svaka maska, pa i onih u Beogradu koji su mislili da je Bakir Izetbegović adresa za normalizaciju odnosa”,  kazao je Dodik pozivajući srpske predstavnike da napuste institucije BiH i “vrate se u RS”.

I te koje Dodik poziva, a riječ je o dužnosnicima Saveza za promjene predvođenog SDS-om, osudili su Izetbegovićeve izjave. Među njima i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da Izetbegovićeve izjave govore o “licemjerstvu sarajevske politike”.

On smatra kako nije slučajno što se izjava pojavila pred posjet Predsjedništva BiH Srbiji i ocijenio da je to svjesno stvaranje negativnog ambijenta.

“Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi”,  kazao je Ivanić.

Treći član Predsjedništva BiH, Hrvat Dragan Čović, potvrdio je da će pokušati “spustiti loptu” oko ovog pitanja, posebno pred najavljeni posjet Beogradu.

No, nakon prašine koja se podigla oko Izetbegovićeve navodne izjave pitanje je hoće li do tog susreta uopće doći kako je ranije planirano. Sam je Izetbegović optužio srbijansku agencija Tanjug da je netočno, izvan konteksta i tendenciozno prenijela dijelove njegova intervjua te tako obmanula javnost i dužnosnike u Srbiji.

Kako bilo, BiH je među onim europskim zemljama koja nije priznala neovisnost Kosova, a glavni razlog oštro je protivljenje Republike Srpske, odnosno srpskih predstavnika. BiH je čak rigidnija od Srbije i u priznavanju kosovskih dokumenata, zbog čega je državljanima Kosova gotovo nemoguće putovati u BiH sa svojim putovnicama.

Pitanje priznavanja Kosova kao države nikada nije ni bilo temom u službenim institucijama BiH.

BiH najrigidnija s Kosovom

Do sada je 114 zemalja svijeta priznalo neovisnost Kosova i među njima je većina zemalja Europske unije.

One koje to nisu učinile motivirane su vlastitim interesima, odnosno činjenicom da bi time otvorili vrata separatistima u svojim zemljama.

Tako kosovsku neovisnost nisu priznali Rumunjska zbog Mađara u Transilvaniji, Slovačka zbog mađarske manjine, Španjolska zbog Baskije i Katalonije te Grčka i Cipar zbog okupiranog sjevera te otočne države.

Kosovo nisu priznale ni Rusija ni Kina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.