Vrućine napunile domove zdravlja u BiH

Sarajevo ovih dana podsjeća na gradove iz kriminalističkih serija u kojima se cijelo vrijeme čuju zvuci policijske sirene.

Međutim, u glavnom gradu muk prekidaju sirene automobila hitne pomoći zbog velikih temperatura i onih koji ne slušaju upozorenja liječnika da se ne kreću po ekstremnim vrućinama koje ovih dana vladaju. Sena Softić-Taljanović, ravnateljica Službe hitne pomoći Sarajevo i doktorica, za N1 je rekla kako je u proteklom razdoblju povećan broj intervencija na javnim mjestima zbog žestokog toplinskog vala koji vlada na području cijele BiH.

Softić-Taljanović
poručuje da građani slušaju preporuke profesionalaca, liječnika i da se uputa treba pridržavati svaki dan. – Preporuke vrijede za zdrave, bolesne, stare i mlade. Ne treba izlaziti u razdoblju od 10 do 18 sati, treba smanjiti kretanje i fizičke aktivnosti. Nedopustivo je da ljudi džogiraju i cijepaju drva u podne – kazala je.

Povećan je broj intervencija na javnim mjestima jer preporuke nisu poštovane.

Tada treba boraviti u hladovini i piti dosta vode – preporučuje. Softić-Taljanović također ističe kako treba izbjegavati gazirana i alkoholna pića, kao i kofein, a konzumirati sezonsko voće i povrće te hranu spremati isključivo za jednodnevnu upotrebu. Što se odjeće tiče, treba nositi onu od prirodnih vlakana, svijetlih boja, laganu obuću, oči zaštititi sunčanim naočalama, a glavu kapom ili maramom.

– Preporuke se odnose na sve građane, ali djeca, trudnice i osobe treće dobi – na njih treba obratiti pozornost. Intervenirali smo kod triju trudnica koje su doživjele kolaps. Šire se krvne žile, dolazi do mogućih incidenata, a najblaži je kolaps.

To su nam najčešće intervencije, a slučajeva je pet puta više nego uobičajeno – kazala je gostujući u Novom danu. Povećan je broj i srčanih te moždanih udara koji nastupaju na ulici jer visoke temperature dodatno opterećuju srce i organizam. Softić-Taljanović preporučuje izbjegavanje fizičkih napora za vrijeme trajanja ekstremnih vrućina.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojske županije uputilo je preporuku poslodavcima da, uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica za zdravlje radnika.

Preporuka je poslodavcima razmotriti mogućnost preraspodjele obavljanja poslova na otvorenom u razdoblju od 12 do 16 sati te njihova nastavka poslije 16 sati.

Ako je proces rada kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, Ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomaknu na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omogućiti korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsutnosti u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Meteorolozi
Federalnog hidrometeorološkog Zavoda BiH i za iduća četiri dana najavljuju visoke temperature. Jutarnja temperatura kretat će se od 18 do 24, na jugu od 25 do 28, a dnevna od 34 do 39, u Hercegovini i Posavini do 42 Celzijeva stupnja.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.