Vrućina u automobilima može biti pogubna

Užurbani način života zasigurno nosi svoje probleme i dekoncentraciju po pitanju svakodnevnih poslova koji nam se čine prilično jednostavni, no svake godine slušamo istu priču.

Vlasnici vozila i roditelji u tim trenucima lutaju mislima i ne shvaćaju opasnosti kojima izlažu svoje najbliže, piše portal Automobili.hr.

Temperatura zraka u automobilu po vrućini penje se mnogo brže nego što mislite. Automobil parkiran na suncu, a vani temperatura od 25 stupnjeva Celzijevih, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stupnjeva. Ako je vrućina veća, cca 35 stupnjeva, u autu za manje od 10 minuta može biti čak 50 stupnjeva.

Posljedice dakako mogu biti katastrofalne. U najgorem slučaju toplinski udar može dovesti do smrti osobe ili do uginuća životinja, a teška oštećenja mozga mogu nastupiti već nakon nekoliko minuta.

Do toplinskog udara dolazi prilikom ekstremno visokih temperatura, točnije prilikom ulaska u automobil koji nije rashlađen, već su temperature debelo iznad mogućnosti naše izdržljivosti. Šire se krvne žile, tlak padne i može doći do prsnuća krvnih žila u mozgu. Tijelo više nije u mogućnosti regulirati tjelesnu temperaturu, a ona u kratkom roku može preći i 40 stupnjeva. Ako dođe do situacije u kojoj je osoba doživjela toplotni udar, svakako je potrebno pozvati liječnika i početi skidati temperaturu hladnom vodom.

Trikovi kako rashladiti užareni automobil u svega nekoliko sekundi

Stoga preporučljivo je automobil prozračiti i rashladiti koliko je to moguće kako ne bi došlo do toplinskog udara.

Kad je riječ o životinjama, pas pogođen toplinskim udarom vrlo je uznemiren, dehidriran, teško diše i nema apetit. Jezik mu je tamniji, malaksao je, postoji mogućnost krvave stolice, povraćanja i manjka koordinacije. Ako ste primijetili navedene simptome, odvedite psa veterinaru, a prije ga smjestite u hladniju prostoriju i dajte mu vode.

Uvijek je važno i dodatno upozoriti na opasnosti ostavljanja djece u automobilima. Dječje tijelo se zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe, zbog čega visoke temperature brzo dovode do toplinskog udara. Samo 15 minuta u vrućem automobilu može uzrokovati oštećenje mozga i bubrega ili čak smrt djeteta. Ostavljanje djeteta bez nadzora u vozilu smatra se zanemarivanjem i zlostavljanjem, što je kazneno djelo koje može rezultirati kaznom zatvora od jedne do 15 godina.

Policija naglašava da stres, užurbanost i mnoge obveze često dovode do zaboravljanja, što može imati fatalne posljedice. Podsjećaju roditelje da uvijek budu svjesni prisutnosti djece u automobilima, navode Automobili.hr.

Amerikanci pokazali koliko je opasno ostaviti bebu ili ljubimca u automobilu na vrelom suncu

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.