Vršnjačko nasilje: Goruća tema o kojoj se šuti

U srijedu, 6. travnja 2022. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače od 18 sati održat će se predavanje pod nazivom “Vršnjačko nasilje” u organizaciji udruge Elpida iz Mostara.

Goruća tema današnjice o kojoj se šuti je bila motiv organizatorima da se javno progovori, kako bi se barem na neki način podigla svijest javnosti o nasilju među školskom djecom.

Predavači na spomenutu temu će biti mr. sc. Martina Krešić Ćorić dr. med specijalista psihijatar, subspecijalist dječje i adolecentne psihijatrije i psihoterapije, Adriana Zorić profesiorica engleskog jezika i hrvatskog jezika i Ana Marija Penava magistra kineziologije.

Nasilje među vršnjacima je pojam s kojim se svakodnevno susrećemo i koji nam se na prvi pogled čini vrlo jednostavnim. Svatko od nas vjerojatno može zamisliti nasilnika ili poznaje priču djeteta ili mlade osobe koja je doživjela nasilje. Promatrajući učenike na školskom dvorištu, granice postaju mnogo nejasnije.

Vršnjačko nasilje poprima mnogo oblika, no ono što im je svima zajedničko je da prelaze naše osobne granice prihvatljivog ponašanja i da se zbog njih ne osjećamo ugodno ili nas čak plaše. Takva ponašanja nisu u redu i potrebno je na njih reagirati, navodi se u priopćenju.

Prije par tjedana sam htjela obraditi temu vršnjačkog nasilja u svojoj radijskoj emisiji, no vjerovali ili ne, nisam mogla naći sugovornika. Koga sam god nazvala , svi su se na neki način “ograđivali” od odvjetnika do pegagoga i psihologa. Tu se upalila lampica za alarm, kako moramo reagirati i nešto učiniti da se javno progovori o ovom problemu kojeg je sve više po školama, kazala je organizatorica predavanja Antonela Vučić.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Ne znam zasto su mentalne bolesti tabu tema …zasto se takve osobe koje obole diskriminiraju iz drustva ,uzas…svak moze oboljeti psihički i fizički ,imamo svi tu klicu u sebi ko i za rakove ,depresija, shizofrenije, anksioznosti,anoreksija,sve to moze svakog pogodit…a i ti psihijatri samo krkaju pacijente nekim lijekovima ,drogama koji ih drze kao nadrkane, a zaraduju ko drzava ,mislim ni empatije ni nicega ,mene bi vise bilo sramota sjediti s lokalnim sirokobrijeskim lopovima nego s onima koji su bolesni,svakom je potrebno drustvo ,razgovor a takve osobe bar u Hercegovini diskriminiraju se jer je svijet ovdje zaostao ,pun zlobe i zavisti vecina ,govorim za Siroki
    Isto tako vrsnjacka nasilja su sve cesca kod nas ..u skolama ,nasoj gimnaziji a mi nemamo nastavnika koji su emapaticni i koji ne prave razlike medu ucenicima i nekima steluju ocjene za fakultet bas zalosno i koji znaju prepoznati,nema ni pravne drzave koja ce to sankcionirati,a ja mislim sve polazi od kućnog odgoja,jabuka ne pada daleko od stabla ,jer kakva su djeca,takvi su i roditelji vecinom….svakako u Sirokom slabo ima ljudi koji su posteni i ti malo se ne cijeni jer pola Sirokog i okolnih sela su u kradezeu gdje nema ni postenja ni pravde
    Z D S!! Moram napomenuti

    • Bas tako…vecih govana od nas nema na daleko, ja sam sa svojom djecom rjesavao te stvari po principu oko za oko zub za zub, ako ne mogu djeca ja to rjesim…jednom malom sam 2 odgojne pleske opalio (9 razred) iste dan predvecer i tati samo koju vise…dolazila policija, na kraju rezultat je tu, dijete mi nema vise problema a i drugi se pasaju sad…zapamtite obaveza je se braniti, svim sredstvima, prvo miroljubljivim sredstvima, ako ne ide onda udari prvi i udari zestoko…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.