Vrijednost Googlea pala za 100 milijuna dolara

Prilikom najave korištenja AI chatbota u svojoj tražilici Bing, izvršni direktor Microsofta rekao je kako je utrka započela, a nakon što su i Microsoft i Google stavili prve karte na stol, jasno je tko ima prednost na početku te utrke.

Dok su novinari i analitičari prilično zadivljeni onim što je Microsoft prikazao, Google je doživio priličan debakl.

Nakon demonstracije njihova chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji, cijena dionice pala je za skoro osam posto, dok je tržišna vrijednost kompanija potonula za čak oko 100 milijardi dolara.

Googleov AI chatbot Bard dostupan je samo malom broju korisnika, dok bi svima trebao biti dostupan za nekoliko tjedana, a kompanija je na Twitteru objavila demo s kojim je željela pokazati njegove mogućnosti i kako ćemo ga moći koristiti u svakodnevici.

U tom demu, Bard je odgovorio na pitanje korisnika o novim otkrićima teleskopa James Webb o kojima bi mogao reći svojem 9-godišnjem djetetu.

Među nekoliko odgovora, Bard je napisao kako je ovaj teleskop prvi snimio fotografiju planeta izvan Sunčeva sustava, prenosi Zimo.

No kao što je poznato, prva fotografija takva planeta snimljena je još 2004. godine putem najvećeg optičkog teleskopa iz Čilea.

Ovo je upravo ono čega su se u Googleu bojali. Naime, nakon što je ChatGPT zadivio svijet, počelo se govoriti kako će upravo tako izgledati budućnost pretraživanja na internetu – umjesto linkova na kojima možemo pronaći odgovore na naša pitanja, tražilica, odnosno umjetna inteligencija dat će nam te odgovore direktno.

Izvori iz Googlea tada su govorili kako u kompaniji ne žele požuriti s implementacijom AI u tražilicu jer bi u slučaju nekog netočnog odgovora njihova reputacija došla u pitanje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • ŽZH je stvorila povoljniju klimu za iseljavanje obespravljenih Hrvata nego što je to KPJ uspjela za vrijeme Jugoslavije!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.