Vozački ispit u BiH bi mogao poskupjeti i za 500 KM

Cijene vozačkih ispita mogle bi biti povećane i za 500 KM jer će umjesto vlasnika autoškola minimalne cijene sati definirati Vijeće ministara BiH u suradnji s entitetskim organima, kako je to predviđeno Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH.

To su ranije tražili i iz Asocijacije autoškola BiH, a u naredna dva mjeseca trebala bi biti donesena i uredba kojom će se točno definirati cijena, koja, kako pišu Nezavisne novine, ne bi trebalo biti od 20 KM po satu.

Dosadašnje cijene određivali su vlasnici autoškola i kretale su se od 10 do 15 KM.

– Otišao sam da upišem vozački ispit i rekli su mi da sam upao u “zadnji voz” kada su u pitanju stare cijene, jer će uskoro poskupjeti – rekao je jučer jedan Banjalučanin.

Iako u spomenutoj asocijaciji tvrde da će zakonom zaštititi najmanju cijenu kako bi se uveo red i disciplina, ipak se većina vlasnika autoškola ne slaže s poskupljenjem, jer će time biti značajno smanjen broj kandidata, a dovesti će i do gašenja mnogih autoškola.

– I sada je primjetan značajan pad broja kandidata, a u svemu tome nitko ne pita građane. Mi ne podržavamo rast cijena i bojim se da ćemo doći do situacije da nemamo kandidata – kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti prometa RS-a.

Prema njegovim riječima, država ne treba određivati cijenu u autoškolama, već to prepustiti vlasnicima, a regulator treba biti samo tržište, prenose Nezavisne novine.

– Cijene obuke bi mogle da idu i do 1.000 KM umjesto dosadašnjih 500-550 KM. Možete vi staviti i 2.000 KM, ali zašto ako nemate kandidata – rekao je Jaćimović.

U radnoj grupi koja će raditi na pripremi pravilnika koji će definirati točnu minimalnu cijenu elemenata sati sudjelovat će i predstavnici Zavoda za obrazovanje odraslih.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Na ovome je krajnje vrijeme da poradi, zakonski se odredi cijena sata minimalan broj sati obuke po kategoriji i ukupna cijena za svaku kategoriju fiskalna kasa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.