Novi virus napada Androide da to uopće ne primijetite – Jabuka.tv

Novi virus napada Androide da to uopće ne primijetite

Većina malvera zahtijeva neku interakciju s korisnikom kako bi zarazila sustav – klik na link ili instalaciju softvera iz neprovjerenog izvora.

No to nije slučaj s novim virusom Cloak and Dagger koji napada Androide bez ičije asistencije. Što je još gore, piše Mashable, nijedna verzija Androida nije sigurna.

Cloak and Dagger je skriven u aplikaciji te prilikom instalacije preuzima potpunu kontrolu nad uređajem a da to uopće ne daje do znanja. Kako upozoravaju s Kalifornijskog sveučilišta, u testovima s 20 korisnika nitko od njih nije primijetio da ima zaražen mobitel.

Jedina prepreka je prolazak aplikacije kroz Google Play Store, odnosno njihove sigurnosne provjere. No pokus sa sveučilišta pokazao je da to nije nemoguća misija – prijavili su naime aplikaciju u kojoj je simuliran zlonamjerni sadržaj i ona je prihvaćena u Google Play Store, prenosi Tportal.

Iz Googlea javljaju da je stigao update Google Play Protecta kako bi se prepoznalo i spriječilo instaliranje zaraženih aplikacija. Osim toga, nove sigurnosne mjere dodane su na Android O.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.