Vozači u BiH imaju preko 63 milijuna KM neplaćenih kazni

Nesavjesni vozači u BiH koji svakodnevno ugrožavaju sigurnost prometa vrlo često bježe i od plaćanja kazni za prekršaje.

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), ukupna dugovanja po osnovi neplaćenih kazni u BiH iznose 63,15 milijuna KM.

Ukupan broj nenaplaćenih naloga je 191.082. Neslavni rekorder je Sarajlija, koji do sada duguje više od 80.000 KM, slijedi Trebinjac koji duguje više od 64.000 KM, dok je na trećem mjestu dužnik iz Distrikta Brčko s 56.088 KM. Najviše dugovanja odnosi se na prekršaje kao što su vožnja bez položenog vozačkog ispita, upravljanje neregistriranim vozilom, prekoračenje brzine i vožnja u pijanom stanju.

Vozači duguju i za kazne zbog nepridržavanja ograničenja, zabrana ili obveza izraženih prometnim znakovima. Izrečena prekršajna sankcija očigledno nema učinka zato što nije naplaćena i nema utjecaja na počinitelja prekršaja. Zakoni o prekršajima nalažu da je porezna uprava dužna izvršiti prinudnu naplatu ako se tijekom jedne godine ove kazne ne naplate.

Ali, kako je objasnio Milija Radović, ravnatelj Agencije za sigurnost prometa RS-a, ubrzo se konstatira da porezna uprava ne može naplatiti dug zato što dužnik nije zaposlen ili nema pokretnih stvari koje bi se mogle zaplijeniti.

Takvom vozaču oduzme se vozačka dozvola, ali on i dalje vozi. Policija ga zaustavi i napiše novi nalog. Tako se kazne gomilaju unedogled. Ispada da je pojedinac pametniji od države, kaže Radović.

U Poreznoj upravi RS-a ističu kako je jedini mehanizam za naplatu ovih kazni prinudna naplata.

Ukupna naplata prinudnim putem po osnovi prekršajnih naloga, od kojih veliku većinu čine prometni prekršaji, u 2017. iznosila je 340.257 KM, a lani 256.835 KM. Najčešća i najučinkovitija poduzeta mjera u postupku prinudne naplate ovih kazni je obustava na osobnim primanjima obveznika, rekli su u Poreznoj upravi.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.