On je već 10 godina s nama: Valentin Inzko najneaktivniji Visoki predstavnik u BiH

Visokom predstavniku Valentinu Inzku u ponedjeljak se navršila desetljeće otkad je preuzeo dužnost, a u tom vremenu svi se manje-više slažu da je Inzkova uloga bila znatno manja u odnosu na njegove prethodnike.

Veći dio njegovog dosadašnjeg mandata prošao je bez značajnijih intervencija i korištenja bonnskih ovlaštenja, a najznačajniji potezi koji je povukao bilo je uklanjanje zabrana političkog djelovanja pojedinim dužnosnicima kojima su ih raniji visoki predstavnici uveli.

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a, za Srnu je izjavio da ne postoji ništa na čemu mu se može čestitati, osim da mu se poželi da što prije napusti BiH.

Deset godina Inzkovog mandata možemo opisati jedino kao deset godina propuštenih šansi da BiH postane normalno društvo na bilo koji način, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je u tih deset godina u BiH održano čak pet izbora i da su političari morali pet puta tražiti povjerenje građana na izborima.

Za to vrijeme Inzko je bez polaganja računa bilo kome primao ogroman novac isključivo za nanošenje štete BiH. Stav SNSD-a je da je krajnje vrijeme da Visoki predstavnik ode iz zemlje i da BiH dobije priliku da odlučuje sama o sebi, naglasio je Kovačević.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, pak, kaže da je teško govoriti o odlukama i potezima koje je donosio jer su mu ruke bile vezane.

Stoički je izdržao udare političara koji godinama žele i rade na tome da se ovaj ured zatvori. Najveći uspjeh je što je slučaj Davida Dragičevića iznio u izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a. To je veliki korak koji je uradio za malog čovjeka u BiH, rekla je Topić.

Ona je istakla da je Inzko na neki način bio razapet između OHR-a i Ureda specijalnog izaslanika EU za BiH.

I, naravno, bio je razapet i između različitih pozicija unutar Vijeća za provođenje mira, što ga je svelo na “bezubog tigra”, što je mnogima poslužilo da ga omalovažavaju, rekla je ona.

Valentin Inzko, Visoki predstavnik u BiH smatra da je najveći uspjeh u tome da je Međunarodna zajednica ostala nepokolebljiva u svom opredjeljenju da Bosni i Hercegovini pruži podršku u njenim nastojanjima da postigne nepovratnu stabilnost i funkcionalnost u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom.

Činjenica da je Visoki predstavnik s postojećim mandatom ostao u BiH, pokazatelj je ovog opredjeljenja Međunarodne zajednice koja želi da bosanskohercegovački lideri pruže uvjerljivije dokaze da su spremni osigurati bolju funkcionalnost institucija BiH, da su spremni da okrenu leđa podjelama iz prošlosti i krenu u reintegraciju zemlje, rekao je Inzko.

Kao najveće razočarenje naveo je da bosanskohercegovački lideri nisu iskoristili proteklih deset godina da u potpunosti provedu Daytonski mirovni sporazum, konkretnije 5 ciljeva i 2 uvjeta koji su ustanovljeni od strane Vijeća za provođenje mira, i da na taj način stvore uvjete za zatvaranje OHR-a, prenosi Glas Srpske.

Upravo kao što je ranije najavljeno ovog mjeseca preko izjave šefa Delegacije EU u BiH, veleposlanika Wigemarka, BiH treba izaći iz faze međunarodne supervizije ukoliko želi u EU.

Stoga bosanskohercegovački lideri, ukoliko su ozbiljni u svojim izjavama o putu BiH u EU, moraju završiti implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma što je prvi korak. Nakon toga će BiH, kao i svaka druga zemlja koja želi članstvo u EU, trebati poduzeti neophodne aktivnosti, vođena smjernicama EU, da postigne taj cilj, zaključio je Inzko.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.