Vozači sa stalnim boravištem u BiH neće moći voziti auta registrirana u inozemstvu

registracijske pločice

Kako je predviđeno izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u BiH koje su u tijeku, vozači koji imaju stalno boravište u BiH neće moći voziti vozila registrirana u inozemstvu. Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, podsjeća kako korištenjem vozila sa stranim oznakama vozači čine carinski prekršaj.

Međutim, ove zloupotrebe teško je utvrditi. Inače, prema podacima UNO BiH, u osam mjeseci u BiH je uvezeno 41.214 putničkih vozila ukupne vrijednosti 482,5 milijuna KM. Naplaćena su uvozna davanja u vrijednosti od 100 milijuna KM, javlja Vecernji.ba.

”Za sada nisu određene sankcije za ovaj prekršaj, ali mi ćemo svakako na javnoj raspravi o predloženim izmjenama, koja je zakazana za studeni u Parlamentu BiH, predložiti novčane kazne. Izmjenama zakona novčane kazne za kršenje prometnih propisa, kao što je prekoračenje brzine, vožnja pod utjecajem alkohola, kreću se od 400 do 1.000 KM”, kazao je Milija Radović, ravnatelj Agencije za sigurnost prometa RS.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unapređenje sigurnosti u prometu Banja Luka, navodi kako je i ranijim zakonima bilo propisano da netko tko živi u BiH ne može voziti automobil sa stranim registracijskim oznakama, ali to nije bilo sankcionirano.

”Netko plaća carinu i poreze na uvoz automobila, a nekom rođak uveze auto i on ga vozi bez problema”, istaknuo je Jaćimović.

(VL)


12 komentara

  • To je trebalo uvesti već odavno,imaš pravo na jedno mjesto prebivališta u BiH-ni ili RH-oj pa izvoli.Gdje si prijavljen, pločice te države moraš imati na osobnom vozilu.Ono što radi RH-ka nama na granici to isto treba raditi naša policija njihovim državljanima ili našim.Ispravno ,reda mora biti i to treba sprovesti u djelo što prije.

  • država se opet ljudima mješa u život
    ako mi netko dade punomoć da vozim njegovo vozilo , koje je registrirano i osigurano, što se tu država metilja,
    bolje da prometna inspekcija inzistira da se već jednom označe službena vozila , a ne da se jaša sirotinja

  • Poceli ste zakon sjev.koreje ,ima umirovljenika zive a ne rade i voze se u jednoj Drzavi ili drugoj .stalno nesto novo ako je covjek roden u BiH radio i zivi u HR u mirovini ako je zdrav ode na neko vrijeme svojoj kuci o cemu vi .

  • Evo meni cjela obitelj u HR 15 godina.žive ,stanuju imaju dva auta ,a ja sam ovdje,radim imamo kuću.Znači li to da ja, njihov otac,suprug, ne smijem sjest u njihovo auto ,otić promjenit im gume i slično.Lako je za te zakone, ohladite vi malo,nego kakve kazne plaćaju ljudi ,tipa Mate Tosić koji svaki dan vozi onu rbinu bez brojeva,neregistriran,mortus pijan..jučer je vozio, tako da je išao iz jedne trake u drugu pa očeše trotoar,i tako non-stop,magistralnom cestom.Da li će plaćati kaznu gospoda koja od Mostara pretiče sve živo,zaista ugrožava sve na cesti- i to s mobitelom na uhu..mecan je u pitanju, da ne govorim ime..U Knešpolju je bio taj strašni slalom i kod Lodine bivše pumpe murija sve vidi,pušta ga i onda zaustave sljedećeg tj.gospođu, koja vozi 50 na sat ali ima strane brojeve(HR) I ČAČKAJU DO BESVJESTI.MA O ČEMU VI TO SVEGA TI? DA SE RAZUMIJE ,ZA RED SAM,ZA POŠTIVANJE ZAKONA U SVAKOM POGLEDU, ALI NE BITI SELEKTIVAN,NE PRAVITI RAZLIKU NEGO SVAKOME ISTO.Kad taj Mate(i slični) zgazi i ubije nekoga, kako će taj policajac koji, za peču mesa i pivu- tamo u njih u birtiji ,pušta da se godinama rade takve stvari.ALOOO.

  • Jedno pitanje zivim u france auto je na meni saobracajna zeleni karton imam boravak na 10 god bosanska mije vozacka dali i zame vazi ovaj zakog ili lp

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.