Vozači kamiona u BiH stupaju u štrajk

Prijevoznici u BiH za ponedjeljak su najavili obustavljanje transporta roba kako bi skrenuli pažnju na neizdrživ položaj ovog sektora zbog stalnog rasta cijena goriva.

Na ovaj korak odlučili su se nakon što prethodni prosvjedi, niz upozorenja i apeli entitetskim vladama i Vijeću ministara BiH nisu rezultirali nikakvim odlukama.

Dogovorili smo se da od ponedjeljka stanemo svi mi koji smo nezadovoljni cijenama goriva i načinom ophođenja države prema ovoj uslužnoj djelatnosti. Mi ćemo stati i nećemo tovariti i voziti narednih deset dana, kaže za Avaz Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS.

Ako ni u narednih deset dana ne budu donesene odluke koje od vlasti zahtijevaju prijevoznici, ali i ekonomski eksperti, privrednici, udruženja i građani, prosvjedi će biti produžavani na po pet dana.

Tako ćemo raditi sve dok ne dođe do razgovora i ukidanja trošarina na gorivo i limitiranja cijena goriva. Mi smo prije dva mjeseca imali mirnu prosvjednu vožnju 300 kamiona od Laktaša do Banje Luke. Otad do danas nitko nas nije ni nazvao. Tražimo isti tretman kao što imaju kolege u zemljama okruženja. U Sloveniji se na svakih potrošenih 1.000 litara prijevoznicima vraća 70 eura, ističe Grbić.

U sektoru transporta putnika ovakav korak ne mogu poduzeti, jer bi u slučaju obustavljanja autobusnog prometa država doživjela kolaps.

Međutim, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i direktor tvrtke Centrotrans, Safudin Čengić upozorava da država mora hitno reagirati.

Imam osjećaj da se u BiH i za lijek trguje, a ne za gorivo. Svi postavljaju uvjete pod kojima će se to i to uraditi. Mislim na vlade, konkretno. Rekordni su prihodi budžeta, ljudi sve više ugroženi, a oni ne znaju kako taj novac potrošiti. Naš stav je da je neophodno da vlada hitno reagira, ističe Čengić.

Osim što je smanjila trošarine na goriva i PDV na određene proizvode te ograničila cijene goriva, Hrvatska planira od jeseni najugroženijim grupama stanovništva dijeliti bonove za gorivo. Radi se o još jednoj mjeri kojom bi se značajno smanjio utjecaj enormnih poskupljenja goriva na standard građana. Vlasti u BiH do danas nisu poduzele ništa.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Namjerno izazivaju ovoliki rast cjena..bas zbog zastoja transporta hrane…da naprave ,glad, ratno stanje, haos,A kad su usta gladna na sve se pristaje tako i na nadolazece nove bocke… Globaliste zanima zlatna miljarda na ovoj kugli….i nece odustat od svog cilja…gaze preko mrtvih do cilja OVCE glupe rast cjena goriva nema veze sa gorivom vec sa depopulacijom stanocnustvaA vidim da su puno ubrzano pomogle ove bocke protiv covida,oslo puno svjeta tamo, …mic po mic ausvic, kvanje zabe u loncu…Sretno nam bilo na jesen a do tada mozak na pasu, zaljevajte vrtove, mali do na more.. a od jeseni na otpasu kad snadju nevolje …

    • hahaha aj issati ne seri, ti tako genijalan nesto kao prokuzio, lafo bitan nekom pa ga ”globalisti” hoce smaknuti

  • Trebamo svi izaci na ulice u strajk kao onda žuti prsluci u Francuskoj moramo se kao narod dići uništiše nas totalno,nemože se

  • Potpuna podrška, krivci za ovo stanje su: amerika, engleska, francuska, njemačka i ostale imperijalističke hulje…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.