Volite ga, a ne jedete? Evo kako izbjeći vjetrove zbog graha

Jednostavno ga obožavate? Kao varivo, zapečenog, s kiselom repom, s kiselim kupusom, na salatu s mljevenim mesom i čilijem?

Kombinacije jela s grahom zaista su brojne, ali neki će ovu namirnicu izbjegavati zbog jedne stvari – vjetrova!

Grah je odličan izvor bjelančevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana, magnezija, željeza. Ipak, neki će se susprezati od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja vjetrova u tijelu, no postoji način kako ih možete smanjiti.

Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale grah u vodi preko noći, znajte da postoji itekako dobar razlog za to.

Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da probavi složene kemijske spojeve koje zovemo neprobavljivi šećeri, odnosno ogliosaharidi.

Procesom namakanja graha dolazi do rastvaranja tih spojeva u vodi, pa kada se voda od namakanja baci te se krene kuhati grah, udio ogliosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti, piše Vecernji.hr.

Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vjetrova u tijelu nakon konzumacije, za vrijeme kuhanja graha u vodu dodajte i lovorov list, kim, mažuran, timijan ili đumbir.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.