Vojska ostaje bez streljiva?

Ministarstvu obrane BiH nedavno je oboren novi natječaj za nabavku logističkih sredstava koji datira još iz travnja prošle godine.

U najkraćem, riječ je o natječaju za nabavku streljiva i artificije za potrebe OS BiH za 2016. godinu (u okviru četverogodišnjeg sporazuma) koji, međutim, nikada u potpunosti nije realiziran. Nedavno, preciznije 15. veljače, poništena su i tri njegova lota vrijednosti 5,4 milijuna KM, pišu Nezavisne novine. Tako se dogodio apsurd da je retroaktivno poništen natječaj (u ovoj za prošlu godinu), no ono što više brine jeste pitanje ostaje li vojska bez streljiva?

Iz Ministarstva tvrde da ne ostaje, no tu informaciju je, barem u ovom trenutku, gotovo nemoguće provjeriti bez ozbiljnije parlamentarne inspekcije.

Dušanka Majkić, dugogodišnji član parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost, podsjeća da MO BiH već godinama dobiva revizorsko mišljenje s rezervom, najviše zbog problematičnih natječaja.

“To je suviše ozbiljna stvar da bih nešto govorila napamet, ali mislim da svakako taj slučaj treba dobro ispitati. Treba znati da pokazatelji o spremnosti OS BiH daju vrlo alarmantne podatke. A sve to je takvim velom tajne prekriveno da ja nemam pojma što se u MO BiH događa”, ističe Majkić.

Prema detaljima ovog oborenog natječaja, najvredniji je lot 1, koji se odnosi na nabavku puščanog streljiva (oko 4,49 milijuna KM), dok se ostala dva lota odnose na kupovinu signalnih sredstava (oko 208.000 KM), odnosno dimnih kutija i imitatora djelovanja bojnih UbS (482.000 KM).

Na pitanje kako je moguće da bude poništen natječaj (lotovi) koji se odnosi na godinu koja je već prošla, iz MO BiH odgovaraju da je tijekom provođenja procedure “Povjerenstvo za nabavke u nekoliko navrata odabrala ponuđača, ali da je na to bilo žalbi Uredu za razmatranje žalbi čija su rješenja zahtijevala nastavak procedure, a time i produžavanje vremena nabavke”.

“Zadnje rješenje Ureda za razmatranje žalbi je bilo 22. prosinca 2016, nakon čega je Komisija za nabavke 3. veljače 2017. donijela konačnu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za LOT-ove 2 i 3 i odluku o poništenju postupka za LOT-ove 1, 4 i 5 zbog ekonomski neprihvatljive cijene”, ističu iz MO BiH.

Nadalje tvrde da OS BiH “u okviru planskih aktivnosti planiraju i nabavku streljiva odnosno MiMES-a”.

“Ni u kom slučaju ne znači da su OS BiH ostale bez ovih sredstava, već će se njihovo stanje uskladiti s potrebama za izvršavanje misija i zadataka u narednom periodu”, ističu iz MO BiH, ma što to značilo, pišu Nezavisne.com.

Hamza Višća, zapovjendik u mirovini, danas vojno-politički analitičar, kaže da su tek dva razloga za obaranje natječaja – da on nije definiran i proveden po pravilima, ili da je bilo intervencija menadžmenta MO BiH.

“Najčešće je to intervencija da se i nabavke vrše po etničkim kriterijima. Pouzdano znam da se u MO BiH planiranju posvećuje potrebna pažnja, ali koordinacija kaska, pa je otuda prisutan nedopustiv raskorak u dinamici nabavki i tempu trošenja sredstava”, ističe on, te upozorava na posebnu opasnost.

“To je ako se izostanak pravovremene nabavke odrazi na gotovost i operativnost jedinica i komandi, bilo da se radi o nabavci ogrjeva, goriva, municije ili drugih sredstava”, upozorava Višća, te zaključuje da su javne nabavke “vjerojatno najveći problem u funkcioniranju MO BiH”.

(Nezavisne novine)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.