Vodič za vlasnike: Kako trenirati štene

Uz sve radosti koje štenad donose, dolazi i odgovornost treniranja. Svaki vlasnik želi da njegov pas bude dobro odgojen i socijaliziran. U nastavku donosimo vodič kako trenirati vašeg novog četveronožnog prijatelja.

Počnite rano

Štenci su poput malih spužvica; brzo uče i prilagođavaju se. Zato je ključno početi s treniranjem što je prije moguće. Većina stručnjaka preporučuje početak osnovnog treniranja između 7. i 8. tjedna starosti, piše Index.

Konzistentnost je ključna

Važno je da ste dosljedni u svojim naredbama i očekivanjima. Ako je skakanje na kauč ponekad dopušteno, a ponekad nije, štene će biti zbunjeno.

Ojačajte veze pomoću pozitivnog potkrepljenja

Koristite nagrade poput poslastica, pohvala i igre kako biste potaknuli željeno ponašanje. Izbjegavajte kaznene metode jer mogu izazvati strah ili agresiju.

Socijalizacija

Osim osnovnih naredbi, štenetu je potrebna i socijalizacija s drugim psima i ljudima. Organizirajte igre s drugim štencima ili posjetite park za pse kako bi vaše štene steklo iskustvo u interakciji s drugima.

Kratke i česte sesije

Štenci imaju kratku pažnju. Držite treniranje kratkim – idealno između 5 i 10 minuta – ali ponavljajte više puta dnevno, piše Index.

(www.jabuka.tv | Foto:Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.