Heterokromija: Zašto oči mijenjaju boju?

Jeste li se ikada zapitali zašto oči mijenjaju boju? Heterokromija je stanje zbog kojeg osoba ima različite boje očiju, a nekim se ljudima boja očiju samo ponekad promijeni – pročitajte o čemu boja očiju ovisi.

Što je heterokromija?

Ukoliko imate rijetko stanje nazvano heterokromija, vaše oči su značajno promijenile boju – heterokromija je stanje, zahvaljujući kojem svaka šarenica ima drugačiju boju, piše Dioptrija.hr. Postoji nekoliko vrsta heterokromije:

 • Djelomična heterokromija – samo dijelovi šarenice imaju drugačiju boju. Jedan dio može biti plav, dok je drugi dio zeleni.
 • Centralna heterokromija – šarenica ima dva prstena različitih boja blizu zjenice. S ovim stanjem se može roditi, i obično tada ne utječe na zdravlje.
 • Potpuna heterokromija – boja jednog oka je u potpunosti različita od drugog.

Kako se heterokromija razvija?

Heterokromija se može razviti i zbog sljedećih razloga:

 • Operacija oka
 • Krvarenje oka
 • Oticanje oka
 • Ozljeda oka
 • Razvoj glaukoma
 • Razvoj tumora u šarenici

Neka od ovih stanja mogu imati ozbiljne posljedice, kako na zdravlje očiju, tako i na opće zdravstveno stanje. Ukoliko ovo stanje nije urođeno, a boja očiju se drastično promijeni, potrebno je odmah kontaktirati oftalmologa ili optometrista kako bi se isključili potencijalni zdravstveni rizici.

Genetske mutacije – heterkromija kod beba i djece

Djeci, odnosno bebama rođenih s različitim bojama očiju je to vjerojatno uzrokovala određena genetska mutacija koja može biti povezana i s drugim poremećajima, piše Dioptrija.hr.

Mogući genetski poremećaji koji uzrokuju heterokromiju su:

 • Waardenburgov sindrom – povezuje se i s različitom pigmentacijom kose i kože, no povezan je i s gubitkom sluha
 • Hornerov sindrom – ovaj sindrom može uzrokovati ptozu (spuštanje gornjeg kapka) i anhidrozu (bolest neznojenja)
 • Sturge-Weberov sindrom – osim heterokromije, uzrokuje i pojavu velike ljubičaste mrlje na licu
 • Parry-Rombeergov sindrom – ovaj se sindrom također naziva progresivna hemiatrofija lica te pogađa samo jednu stranu lica

Zašto oči mijenjaju boju?

Ponekad nam se čini da naše oči mijenjaju boju; jučer su bile tamno smeđe, a već danas izgledaju svjetlije. Promjena boje je fascinantan fenomen, ali ukoliko oči promijene boju odjednom – čudo promjene boje postaje još intrigantnije.

Kako se razvija boja očiju?

Prilikom rođenja, gotovo sve bebe imaju plave oči, zbog niskog melanina. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Kada je tijelo izloženo svjetlosti, počinje proizvoditi melanin, koji mijenja bebinu boju očiju, kože i kose. Pošto se bebe previše ne izlažu suncu, imaju svjetliju kožu, kosu i oči od odraslih. Međutim, bez obzira na izlaganje suncu, o boji očiju odlučuju geni.

Kada oči mogu promijeniti boju?

Boja očiju postaje trajna otprilike tri godine nakon rođenja. Jednom kada je boja očiju određena, malo je vjerojatno da će se mijenjati. Ipak, nekoliko faktora može utjecati na boju očiju i hoće li se promijeniti.

Češće izlaganje suncu

Kao što je spomenuto, izlaganje suncu uzrokuje proizvodnju melanina u tijelu. Iako je vaša boja očiju već određena, postoji mogućnost da će se zbog češćeg izlaganja suncu boja malo promijeniti – činit će se tamnija. Sunce može otkriti i boje koje već postoje u vašim očima. Pošto je prirodna svjetlost često svjetlija nego umjetno osvijetljenje, izlaganje prirodnoj svjetlosti može otkriti boje u šarenici koje prije niste vidjeli.

Promjene u veličini zjenica

Promjene u veličini zjenica također mogu biti odgovor na pitanje zašto oči mijenjaju boju. Kada se zjenice rašire ili suze, može se činiti da su oči promijenile boju. Primjerice, ukoliko se zjenice rašire, veliki dio šarenice nije izložen, a dio koji je može izgledati tamniji. Naravno, ukoliko su zjenice manje, boja očiju činit će se svjetlijom. Za ovakvu promjenu zaslužan je kontrast između crne zjenice i boja šarenice, piše Dioptrija.hr.

Odjeća koju nosite

Ukoliko se prisjetite satova likovnog, sjetit ćete se da komplementarne boje naglašavaju jedna drugu. Kada su crvena i zelena smještena jedna do druge, crvena se čini življom, a zelena bujnija. Ovaj princip može se primijeniti i na boju očiju. Ukoliko nosite odjeću određene boje, pigmenti vaše majice, jakne, kravate ili šala privremeno mogu promijeniti boju očiju. Ovisno o boji koju nosite, oči se mogu činiti svjetlije ili tamnije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.