Vlasti u BiH pozvane da pomognu građanima zbog inflacije

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti BiH da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.

Vlasti bi trebale ubrzati inicijative za potporu privatnom sektoru i zaštitu ranjivih skupina. Ključni kratkoročni prioriteti u trenutačnom teškom globalnom okruženju uključuju ciljane mjere socijalne potpore za ugrožena kućanstva, usvajajući okvir za cijelu zemlju, navodi se u izvješću o tranziciji EBRD-a za BiH.

Stopa inflacije u BiH raste od sredine 2021. te je sredinom kolovoza ove godine dosegnula rekordnih 16,8 posto. Najviše je pritom poskupila hrana i prijevoz kao posljedica globalno rastućih cijena prehrambenih proizvoda i nafte. U izvješću EBRD-a dobrim se ocjenjuje što nije došlo do porasta cijena električne energije, što je posljedica njezine proizvodnje iz fosilnih goriva po cijenama ispod tržišnih.

No, EBRD procjenjuje kako će 2023. godina biti još izazovnija za stanovnike i gospodarstvo u BiH.

Očekuje se da će ekonomski učinak rata na Ukrajinu imati utjecaja na daljnji rast cijena, čime se smanjuje raspoloživi dohodak, zatim na usporavanje eurozone kao glavnog izvoznog tržišta Bosne i Hercegovine, kao i na povećanu geopolitičku neizvjesnost, upozorava ta banka.

Navodi i kako politički izazovi povezani s izborima u listopadu 2022. ‘kompliciraju kratkoročnu perspektivu’, no istodobno su ukazali da je otpornost gospodarstva na iskušenja razmjerno velika, što se pokazalo i u vremenu epidemije koronavirusa.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Nije njima briga.
  Oni imaju odlične plaće i odlične mirovine. Plaće su već sebi povećali za 500 KM za stalno i još
  10 % za stalno.
  A za najviše mirovine su stekli uvjet da se povećaju, na način da su digli min mirovine za 20 KM a mirovine za 40 godina ne, knkao i ostale. Jer mnogi od njih rade u vlasti i imaju plaću a istovremeno
  su umirovljenici sa najvišim mirovinama.

 • Pomozi gospodarstvenicima?! Em ne plaćaju porez, prijave fiktivni, ne daju radnicima uzimaju gdje stignu posebno pred kraj mjeseca kada treba ko fole neku platu “dati”. Dođe inspekcija ponudi 100 po glavi niti su te vidjeli niti čuli. Pa de pomozi im šta će jadni tko će x-bonove djeci im namiriti, koje auto, možda kojeg profesora platiti da dogura možda do treće godine faksa. Ehh šta će sirotinja je to. 😅

  • Pa nemoj čitati paradoksalna povećanja plaća za tisuću i više maraka ove godine i povećanje mirovina za 20 KM, pa što te zapravo smeta.

 • Za 19.36
  Dobro pises za takvog glupana.
  Sve znas,mudro zboris,cudo ti nisi ili neki gazda ili inspektor.Ajde , poklopi se po tim prljavim usima i ne s… vise.

  • Hvala Bogu ja imam, ne zahvaljujući njima. Znaš nečiji su davno otišli u njemačku kada se moglo dobro zaraditi pa eto recimo da sam dobro situiran. Što se tiče moga pisanja istina je takva kakva je. Kome se ne sviđa ista baš me zaboli uho. Niti sam kome ukrao, niti sam šta loše uradio. Samo eto smiješno mi gledati budale a i vas koji su uz njih. Bye

 • Ali stvarno,,djeli se po 1.000 KM koji su na proracunu,,podizu se place,,
  Ovim jadni sto su u mirovini nista,,pa bože moj nepravde,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.