Vlasti u BiH od Facebooka tražile podatke o 115 osoba

Facebook je u svom izvješću o transparentnosti naveo da su organi vlasti iz naše zemlje uputili trinaest zahtjeva koji se odnose na trideset korisnika od siječnja do lipnja 2016. godine.

U istom razdoblju prošle godine BiH je Facebooku uputila 17 zahtjeva koji se odnose na 38 korisničkih računa, dok je u drugoj polovini godine dostavljeno 5 zahtjeva za 7 korisnika. U prijevodu, to bi značilo da su bh. vlasti prošle godine uputile 22 zahtjeva za dostavu podataka, a koji se odnose na 45 Facebook korisnika.

Ove godine snage sigurnosti uputile se i šest zahtjeva za devet korisnika kojim se traži čuvanje podataka u tijeku pravnog procesa. Facebook je naveo kako se to odnosi na čuvanje informacija u razdoblju od 90 dana zbog službenih istraga koje se vode u zemljama koje upućuju zahtjeve.

Iz ove tvrtke navode da oni odgovaraju samo na zahtjeve koji se tiču krivičnih postupaka i da jednostavno ne odgovaraju na preopširne i nejasne zahtjeve, piše Klix.ba.

Što se tiče prošlih godina, vlasti iz BiH uputile su 2014. godine deset zahtjeva za 15 osoba, a 2013. godine osam zahtjeva za 16 korisnika.

Podsjećamo, Facebook je objavio da je u 2016. godini za 27 posto povećan broj zahtjeva vlada da im se dostave podaci povezani s korisničkim računima na popularnoj društvenoj mreži.

U izvješću o transparentnosti ove tvrtke navedeno je da su svjetske vlade u prvih šest mjeseci 2016. godine uputile 59.229 zahtjeva za dostavu podataka.

Najviše zahtjeva (56 posto) stiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država i oni su uglavnom bazirani na sporazumu o tajnosti, što u prijevodu znači da korisnici nikada neće saznati da su vlasti imale pristup njihovim podacima.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.