Vlasti guraju probleme pod tepih: “Urušava vam se MUP” – Jabuka.tv

Vlasti guraju probleme pod tepih: “Urušava vam se MUP”

Urušava vam se MUP! Apeliram na ovaj dom, popravite stanje u MUP-u i postavite zapovjednu strukturu, riječi su Zdenka Kovača, glavnog županijskog tužitelja Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, koje je izgovorio na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

Tako je Kovač javno izrekao ono što se, nažalost, godinama u Hercegovini gura pod tepih – da je zbog političkih natezanja MUP HNŽ, nekad respektabilna institucija, praktično, potpuno srozan. Dok nadležni u raznim „prigodama“ iznose hvalospjeve o policiji, dotle potpuno ignoriraju činjenicu da HNŽ već pune dvije godine nema policijskog komesara, piše Dnevni avaz.

Posljednjem na ovoj poziciji Iliji Lasiću cijeli mandat je bio obilježen sudskim procesom, a usprkos tome, što je i Vrhovni sud Federacije utvrdio da je za šefa policije bio nezakonito imenovan, on je Županiju tužio zbog neisplaćenih plaća koje su mu uskraćene nakon pravosnažne sudske presude. Bez odbora i žalbenog biroa Šokantna je, također, činjenica da već šest godina u HNŽ ne funkcionira Policijski odbor, da ne postoji ni javno žalbeni biro te brojna druga tijela, dok je proces imenovanja nezavisnog odbora blokiran još u prethodnom skupštinskom sazivu.

U izjavi za Avaz Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ, kazao je kako bi, napokon, Skupština, kao zakonodavna vlast, trebala otpočeti proces imenovanja neovisnog odbora. Iako je ustvrdio da MUP HNŽ odgovorno radi svoj posao, ipak Bevanda je priznao da u ovom trenutku u ovoj instituciji nedostaje čak 220 policijskih službenika i skoro 70 državnih službenika i namještenika! Veliki problem predstavlja i to što zbog nepostojanja policijskih tijela već skoro deceniju nije provođeno činovanje, pa su većina policajaca po činu početnici. Kompletirati MUP

Apeliram, po tko zna koji put, na to da se MUP kompletira u organizacijskom i kadrovskom smislu. Imamo i situaciju s prijemom 88 kadeta, gdje je natječajna procedura završena prije tri godine i kojima bi konačni potpis na njihovo zaposlenje trebao staviti komesar policije, kazao je Bevanda.

Julineta Jurić, predsjedavajuća Komisije za izbor i imenovanje pri Skupštini HNŽ, kratko je kazala da će narednih dana održati sastanak na kojem bi trebali razmotriti kada će započeti proces imenovanja neovisnog odbora.

Tužbe bivšeg Komesara Lasić je u svom tužbenom zahtjevu zatražio isplatu plaće za period od 1. kolovoza 2017. do 29. rujna 2018. u iznosu od 47.455 KM, isplatu toplog obroka za isti period od 1.904 KM, dok je za naknadu za korištenje godišnjeg odmora zatražio iznos od 437 KM. Zanimljivo, Općinski sud u Mostaru je, usprkos tome što je, kako avaz piše, nezakonito imenovan, presudio u njegovu korist i obavezao HNŽ da mu se isplati iznos od skoro 50.000 KM.

Na ovu presudu je Pravobranilaštvo HNŽ uložilo žalbu Županijskom sudu u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Ponašanje pojedinaca u MUP-u je za svaku osudu. Gospodin I. Omerika smatra da je iznad zakona i tumači ga proizvljno. Može li netko sankcionirani njegovu samovolju?

 • Nije uopće potrebno trošiti mnogo riječi.
  Jednostavno kazano:
  -ako treba napisati kaznu i staviti je pod brisač- može bez problema
  -ako treba ući u noćni klub i ugasiti glazbu,rastjerati prekomjerne goste…ne može

  Policija je:
  – pokvarena
  – korumpurana
  – neefikasna
  – loše vođena
  – bez povjerenja građana
  – i nema ih kada ih trebate

 • U situaciji,kada cijeli civilizirani svijet,vodi računa o mjerama vezanim za Covid,
  Mostarska policija nema volhe,a niti moći da zatvori lokale/klubove u kojima bude po 300 ljudi: Taboo- gostuje Ana Bekuta!!!
  Po molim vas lijepo. U Srbiji joj ne dozvoljavaju pjevati,ali u Mostaru može!!
  Code klub na pun kao šipak…kao da namjerno rade protiv svojih sugrađana…..

 • Dakle, predavanja na fakultetu ne mogu radi mjera, a noćni klubovi i lokali mogu imati po 200 do 300 gostiju.
  Čestitamo na odlukama….umišljeni maloumnici

 • Eto
  Nema šta ko huškati. Jednostavno treba poštivati mjere i uredbe.
  Ako nečije nepoštivanje mjera može ugroziti nečije zdravlje,zar nije logično postupiti po mjerama i zakonu

 • Ako Bevanda kaže da je nešto završeno još prije tri godine a još nije realizirano pitam ga dali je neko odgovarao za tako nešto, dali je neko dobio otkaz ili,ili..Naravno svi ti ljudi primaju uredno platu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.