Vlasnik Zare povećao prihode na rekordnih 5,7 milijardi eura

Španjolski modni lanac Inditex izvijestio je u srijedu o skromnom rastu prihoda u prvom fiskalnom tromjesečju pod utjecajem jakog eura.

Iako su prihodi najvećeg modnog lanca u svijetu u razdoblju od veljače do travnja dosegnuli rekordnih 5,7 milijardi eura, uvećani su samo dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje zbog nepovoljnog utjecaja valutnih tečajeva.

Kada se isključi utjecaj valutnih tečajeva uvećani su sedam posto.

Jaki euro nepovoljno je utjecao na profitabilnost vlasnika Zare koji više od polovine prihoda generira u zemljama izvan eurozone a u izvješćima ih knjiži u eurima.

Zbog centraliziranog modela nabave i distribucije veliki dio troškova također je iskazan u eurima.

Bruto marža porasla je pak na godišnjoj razini za 0,68 postotna boda, na 58,9 posto, unatoč 16-postotnom skoku eura u tom razdoblju.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je jedan posto, na 1,13 milijardi eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je dva posto i iznosila je 851 milijun eura. U identičnom je postotku uvećana i neto dobit, dosegnuvši 668 milijuna eura.

Inditex je u prvom financijskom tromjesečju otvorio nove trgovine na 36 tržišta i pokrenuo internetsku prodaju u Australiji i Novom Zelandu. Na kraju travnja imali su neto ukupno 7.448 trgovina, 27 manje nego na kraju siječnja, budući da su odlučili zatvarati manje trgovine i fokusirati se na velike prodajne centre kao dopunu trgovinama na Internetu.

Poslovno izvješće za prvo tromjesečje pokazuje i da su u prvih šest tjedana drugog fiskalnog tromjesečja prihodi Inditexa porasli devet posto kada se isključi utjecaj valutnih tečajeva zahvaljujući dobroj prodaji ljetne kolekcije.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.