Vlasnik Red Bulla bijesan zbog lakrdije koju radi Pirelli

Red Bullov vlasnik Dietrich Mateschitz bijesan je zbog događaja na jučerašnjoj Velikoj nagradi Španjolske! Izjavio je da Formula 1 više nije utrkivanje te da su gume postale odlučujući faktor.

Mateschitz je nakon utrke održao i 45-minutni privatni razgovor s Bernijem Ecclestoneom, kojemu je rekao da je Pirelli otišao predaleko. Kasnije je razgovarao i s novinarima.

“Svi znaju što se ovdje događa. Ovo više nema nikakve veze s utrkivanjem. Ovo je sada natjecanje u gumama,” rekao je. “Pravo utrkivanje izgleda drugačije. Mi pod ovim uvjetima jednostavno ne možemo izvlačiti maksimum iz svojih bolida i svojih vozača.”

“Više ne postoje prave kvalifikacije i borba za pole. Svi samo čuvaju gume za utrku. Da vozimo na maksimumu trebalo bi nam od osam do deset zaustavljanja po utrci,” dodao je.

Kamo sreće da je tako, misle u Pirelliju! Talijanski cirkusanti bili bi najsretniji kad bi bolidi doista išli desetak puta u boks, što znači da bi se stalno spominjalo njihovo ime i da bi njihov, ionako predimenzionirani logotip, cijelo vrijeme bio u kadru.

Pirelli je pretjerao

Mateschitz kaže kako razumije da su ključni ljudi Formule 1 od Pirellija tražili da napravi show, ali smatra da su Talijani sada posve pretjerali.

“Da, cilj je bio unijeti više uzbuđenja u utrke i imati više zaustavljanja za promjenu guma, ali ovo je pretjerano. Ovo je sada potpuno druga situacija od one koju smo planirali,” objasnio je.
Moguća promjena guma za Silverstone

Spomenimo kako su iz Pirellija nakon utrke u Španjolskoj priznali da su četiri zaustavljanja ipak bila malo previše te da razmatraju promjenu specifikacije guma za VN Velike Britanije.

Ferrari i Lotus mudro šute

Pirellijeve gume, paradoksalno, kažnjavaju bolide s najviše downforcea i s najsofisticiranijom aerodinamikom, što je potpuno negira cjelokupni povijesni tehnološki razvoj sporta.

Potpuno razumljivo, u takvoj situaciji najviše je izgubio Red Bull Racing koji ima najbolju aerodinamiku.

S druge strane, na prva su mjesta uskrsli slabiji bolidi, poput Lotusovog i Ferrarijevog. U Lotusu i Ferrariju samo mudro šute, nadajući se da Pirellijeva filozofija trajati duže nego što traju njihovi proizvodi.

1 komentar

  • odavno je formula prestala biti utrkivačka,odkad su uveli monopol za samo jednog dobavljača guma,odkad se uveo kers,drs-ovi i ko zna kakva sve pomagala što mi ‘mali’ nikad necemo saznati..mislim da je samo 10% udio vozača u poretku a ostalo su gume,aerodinamika,motori…predhodnih godina kad su bili prvaci nisu se baš žalili..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.