Vlada ŽZH prosvjetarima mora isplatiti više od 3 milijuna maraka

Vlada ŽZH-a će prosvjetnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama u županiji morati isplatiti više od tri milijuna maraka duga. To je posljedica velikog broja sudskih sporova koje su pokrenuli prosvjetari nakon što prošlogodišnjim štrajkom nisu uspjeli ostvariti svoja prava.

Presude u njihovu korist

Iznos veći od tri milijuna maraka odnosi se samo na glavnicu, a tome treba dodati i zatezne kamate te sudske troškove pa je dug još veći. Prosvjetni djelatnici su pokrenuli sudske postupke pred općinskim sudovima u Ljubuškom i Širokom Brijegu, koji su presudili u njihovu korist. Neki su dobili i drugostupanjske izvršne presude koje su poslane na ovrhu.

Koliko je prosvjetnih djelatnika tužilo svoje škole kao pravne osobe, zasad se točno ne zna, no sigurno je da se radi o većini, a samo manji broj nije podnio tužbu. Glavni razlog za pokretanje sudskih sporova bio je taj što se nije poštivao važeći kolektivni ugovor za vrijeme dok nije bilo privremenog sporazuma o visini plaća i drugih naknada. To se odnosi na razdoblje od 1. srpnja 2011. do 31. prosinca 2012. godine. Vlada im je isplaćivala manje iznose od onih koji su utvrđeni i predviđeni važećim kolektivnim ugovorom.

Neizvjesnost

U presudama koje su donijeli općinski sudovi pojedinačno se za svakog djelatnika navodi što mu se treba nadoknaditi. Primjerice, oko 30 KM mjesečno na ime dijela plaće od 1. srpnja 2011. do 31. prosinca 2011., a oko 20 KM mjesečno od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2012. godine. Za dio regresa za 2012. godinu isplatit će se razlika od 80,26 KM. Jednom djelatniku, koji je u međuvremenu otišao u mirovinu, treba isplatiti razliku za otpremninu u iznosu od 1185 KM, a drugom za razliku na ime jubilarne naknade 131 KM… Na sve treba dodati zakonsku zateznu kamatu. No, kad će prosvjetari dobiti ono što im je Sud presudio, posve je neizvjesno.

– Kad su tijekom 2014. godine dobivene prve izvršne presude koje su poslane na ovrhu, pitala sam županijskog ministra financija Radoslava Luburića kada će to doći na naplatu. Odgovorio mi je – Za nekoliko godina. Naime, županijska Vlada ima u svome godišnjem proračunu planirano oko 200.000 KM za sudske sporove, a trenutačno izmiruju svoje izgubljene sudske sporove iz 2007. godine. Isplata duga jedino se može ubrzati tako da se svota za sudske sporove poveća. Sad čekamo novu županijsku Vladu i nove ministre da vidimo tko će nam biti “s druge strane” te ćemo o tome pregovarati, kaže Vesna Ćorluka, predsjednica Sindikata osnovnih škola ŽZH.

(Večernji list)

11 komentara

  • Sram ih bilo uzeti poštenu sviti a potrošiti na sebe i ko god kaže da učitelji nastavnici i profesori nista ne rade kakva su današnja djeca a bome i roditelji ja bih im dala beneficirani radni staz

  • Jubilarne nagrade, otpremnine, regres!? Pa tko to prima igdje izuzev onih koji su sdezeovskom vezom došli na državna jasla pa danas tuže taj isti adeze koji ih je uljebio nezakonito, netransparentno i mimo svih natječajnih procedura. Sve je to ista bagra koju treba rastjerati, nove natječaje raspisati i na temelju rezultata neovisnih inozemnih komisija izvršiti izbor.

  • uredno su imali novca za isplatit tužiteljima i sucima ovršene presude, ali samo za njih novca ima, a za obične radnike nema.pametnom dosta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.