I hrvatski primjer je potvrda: Premijer liga BiH se mora skratiti!

Hrvatska, točnije reprezentacija Hrvatske nogometne lige, pojačana Kovačićem, Halilovićem i Jedvajem, iznenađujuće se nosila s jakom Argentinom.

To je samo dokaz koliko je HNL napredovao posljednjih godina i koliko je, unatoč i dalje velikom podcjenjivanju velikog dijela medija, postala respektabilna liga.

Drugu potvrdu dao je sam Niko Kovač koji je danas odabrao kandidate za kvalifikacijsku utakmicu u Italiji, a na tom popisu su čak sedmorica koji igraju u HNL-u-. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su svi ostali igrači na tom popisu, osim Ivana Rakitića, potekli u HNL-u.

Hrvatska je dobila kvalitetu iz svoje lige, ali dobila je tek kada se liga skratila, pa je sada sva kvaliteta koncentrirana u ligi od 10 klubova.

“Imamo veliku kvalitetu u hrvatskoj ligi. Liga 10 najbolje je što se moglo napraviti, tu su sada svi najbolji, a da imamo kvalitetne dečke vidi se i po Dinamu i Rijeci koji igraju Europsku ligu”, rekao je Kovač prije Argentine.

I za razliku od Kovača njegov kolega iz Bosne i Hercegovine Safet Sušić radi posve suprotno. Sušić će radije u Izrael otići bez napadača nego da poziv uputi najboljem strijelcu Premier lige Stevi Nikoliću.

Sušić tvrdoglavo ignorira Premier ligu, a i kada pozove nekoga (Dujković, Cimirot, Zakarić) teško da će im dati šansu. No, Sušić je donekle u pravu jer Premier liga kvalitetom je daleko iza HNL-a.

U glomaznoj ligi sa 16 klubova kvaliteta se pogubi, ambiciozniji klubovi nemaju puno jakih utakmica, pa nije ni čudo da se većina naših predstavnika oprosti od Europe već u srpnju. Zbog toga su sve glasnije najave o smanjenju Premier lige i dolaze sa svih strana.

Ipak, za razliku od Hrvatske kod nas se mora gledati famozni nacionalni interes i vjerojatno zbog njega liga već nije skraćena. Primjerice, trenutno u gornjoj polovici ljestvice samo je jedan klub iz RS-a, no srpski savez traži puno više svojih predstavnika nego to realno zaslužuje, pa i dalje imamo 16 klubova.

“Moja velika želja je da u bliskoj budućnosti gledamo Premier ligu sa 10 ili 12 klubova. To sam zagovarao ranije i opet ću. Međutim, trebamo znati da naš savez čine dva saveza, te da svako ima tu neke svoje interese. Na prošloj Skupštini sam potegao to pitanje, no nije prošlo, a bilo je i nekih koji su zagovarali da se Premijer liga proširi”, rekao je nedavno Ivan Beus, potpredsjednik NS-a BiH.

Dok god čelnici klubova budu gledali samo svoje interese, PL će ostati glomazna i nekvalitetna liga, no svi pomalo shvaćaju da ovako ne ide. Ako BiH želi da u budućnosti ima konkurentne klubove u Europi, ako želi da reprezentacija crpi igrače iz domaćeg bazena a ne da stalno prebire dijasporu, onda je Liga 10 neminovnost.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.