Vlada ŽZH dijeli 200.000 KM malim poduzetnicima

S ciljem poticanja malih poduzetnika, Vlada Županije Zapadnohercegovačke podijelit će 200.000 konvertibilnih maraka.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlade ŽZH usvojena je Odluka o donošenju programa utroška sredstava za poticanje razvoja maloga gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke  za 2017. godinu, piše Večernji list BiH.

Bespovratna sredstva

Riječ je o bespovratnim sredstvima, a namijenjena su za izgradnju, razvoj i unaprjeđenje poduzetničkih zona, zatim za poticaj novoosnovanim subjektima maloga gospodarstva koji ne posluju duže od 12 mjeseci od dana objave javnoga poziva, a prema kvalifikaciji djelatnosti razvrstani su u prerađivačku industriju, građevinarstvo, informacije i komunikacije. Pored navedenoga, sredstva su namijenjena i za unaprjeđenje rada udruge poslodavaca i visokoškolskih ustanova koje potiču aktivnosti za podizanje konkurentnosti maloga gospodarstva.

U Odluci usvojenoj na Vladi ŽZH navodi se i tko može biti korisnik ovoga poticaja. Uz jedinice lokalne samouprave, za sredstva mogu aplicirati mala gospodarstva definirana zakonom o poticaju razvoja maloga gospodarstva koji su registrirani na području Županije i nemaju neizmirenih obaveza prema Županiji kao i nepodmirenih obaveza na ime javnih davanja koje prati Porezna uprava.

Pravo na ovu vrstu poticaja imaju i udruge poslodavaca i sveučilišta (visokoškolske ustanove) kojima je suosnivač Županija, a koja u svom programu/projektu imaju za cilj povećanje konkurentnosti maloga gospodarstva na području Županije, edukaciju, istraživanje i inovacije. Kada je riječ o raspodjeli iznosa, on će se dijeliti na tri dijela. Za izgradnju i unaprjeđenje poduzetničkih zona u Županiji Zapadnohercegovačkoj planirano je 80.000 konvertibilnih maraka.

Javni poziv

Za poticaj novoosnovanim subjektima maloga gospodarstva koji ne posluju duže od 12 mjeseci do dana objave javnoga poziv, a prema klasifikaciji djelatnosti razvrstani su u prerađivačku industriju, građevinarstvo, informacije i komunikacije izdvojeno je 80.000 konvertibilnih maraka.

Iznos od 40.000 konvertibilnih maraka planiran je za unaprjeđenje rada udruga poslodavaca i visokoškolskih ustanova koje potiču aktivnosti za podizanje konkurentnosti maloga gospodarstva. U odluci se navodi i kako korisnici poticaja moraju namjenski utrošiti sva sredstva.

“Ukoliko se utvrdi da je korisnik odobrena sredstva nenamjenski utrošio ili odustao od programa/projekta, dužan je odobrena sredstva vratiti u proračun ŽZH u roku od 15 dana od dana primitka pisanoga zahtjeva za povrat, te iduće tri godine gubi pravo na poticaj Ministarstva gospodarstva ŽZH-a”, stoji u Odluci Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Također, korisnik koji ostvari pravo na bilo koju od mjera iz Programa ne smije najmanje dvije godine prenijeti gospodarsko društvo/obrt na drugu osobu.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Normalno, bilo bi čudno kad bi sirotinji dali novac. Al živimo u lopovskoj državi, tako da ce opet ratni profiteri do novca, jer ga takvi i dijele. I kaže ostani ovdje, a krade te tko stigne, sve bi ja to na robiju poslao, dok se to ne napravi ništa od svega

  • Kako su zaboravili napisat točna imena i nazive firmi/poduzeća koji mogu biti na natječaju!? Jazavci smrdljivi, vi ćete dijelit pare između sebe a nikako po zaslugama. Dabogda ih na lijekove trošili

  • Di su dokumenti? Di su ti Uvjeti? Ova vijest je samo magljenje očiju kad ne postavite dokumente da ljudi vide, a lako je onda u nekom smrdljivom uhljebničkom uredu dogovoriti ispod stola.

  • Moje pitanje je: Zašto ne izmire jedan dio neplaćenih doprinosa za 2009. i 2010. godinu? Koliko samo problema ljudima kad odlaze u mirovinu radi neuplaćenog duga…

  • Ne trosite zivce na beznacajne ljude. Uvijek dobiju oni koji imaju nekoga . Oteto ,prokleto!Nema tu srice ni blagoslova!Stalno im treba vise………

  • Koliko je samo bilo udruga a predsjednik i tajnik osobe iz iste kuće, pritom udruga nikad nije izišla u javnost niti itko za nju zna osim osoba koje su odobravale novac i naravno to je udruga koja nije ni od kakvog značaja za društvo jedino za obitelj koja je na lak način drpila novac

  • Imena firma koje dobiju poticaje, transparentno molim, jer ako niste kozojebi i lopovi to dokazite…ne cudite se kad kroz par godina ne bude nitko ko Ce vam raditi i punit proračun samo vi i vasi dupelisci ….jedini rat u koji bih isao je protiv Vas m.vam jebem lopovsku, samo podobne i pogodne primate u drzavne firme ovi ostali mogu krepati vas to ne zanima….al zanimati Ce vas ubrzo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.