Vlada RH odgovorila bh. pravosuđu: Političke optužnice nećemo dopustiti

Zoran Milanović

Zaključkom o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima, hrvatska vlada je u srijedu na sjednici u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila BiH poručujući da političke optužnice neće primati niti po njima postupati.

“Nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima može suditi i u Hrvatskoj, teoretski. A političke optužnice više Hrvatska neće primati. I na to preventivno upozoravam, prije svega susjede da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao – to je poruka”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u povodu pojednih zamolbi koje je BiH uputila Hrvatskoj, javlja Hina.

U zamolbama BiH upućenima hrvatskim pravosudnim tijelima za postupanje se, naime, u činjeničnom opisu kaznenih djela koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Hrvatske, pa i članovepolitičkih struktura i članove tijela vlasti.

Također, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sustavnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena hrvatska vojska.

“U opisu događanja u BiH spominju se napadi hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu točne i one vrijeđaju pravni poredak RH. One ne proilaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se tamo događalo”, kazao je ministar pravosuđa RH Orsat Miljenić.

Ministar ističe kako je, naravno, interes svih individualno procesuiranje svih zločina te da je Hrvatsku u tom pogledu spremna pružiti pravnu pomoć svakoj zemlji.

“Ali, svaka zemlja mora znati da sve ono što izlazi izvan toga vrijeđa naš pravni poredak i mi po tome nećemo postupati”, poručio je te izrazio očekivanje da će pravosudna tijela u BiH poštivati takav stav Hrvatske i “odstupiti od teza koje nisu točne i vrijeđaju hrvatski pravni poredak”.

Premijer Milanović ističe kako zaključak vlade “ima i mora imati” dosta političkih konotacija zbog političkih inkriminacija u predmetima koje je BiH poslala Hrvatskoj.

“Dvadeset godina nakon rata, dvije godine prije zaključenja rada Haaškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali, a o kojima je i Haaški tribunal nešto rekao kad je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH, u oslobodilačkom ratu i ‘Oluji'”, navodi hrvatski premijer.

“Od toga se moramo ne samo zaštititi, nego i upozoriti susjednu državu da takve stvari vrijeđaju hrvatski pravni poredak”, kazao je hrvatski premijer.

“Protivne su našim nacionalnim interesima i moramo jasno dati do znanja da po tome nećemo postupati”, naglašava hrvatski premijer, objašnjavajući kako se radi o zahtjevima koji ne sadrže niti jedan argumentirani razlog za postupanje.

(FENA)



11 komentara

  • Bravo Zoki dosta popuštanja bošnjacima.Što si bolji prema njima oni sve bezobrazniji i pokvareniji.Naoružaj ih preko RH-e,primi 500 000 izbjeglih bošnjaka,spasi im Bihać da se ne desi druga Srebrenica i oni opet po svome.Nije vam ovo Mesić da laje na svoju državu i naziva je agresorom.

  • Na RH-u je izvršena agresija JNA-e upravo sa prostora BiH-e jer je Alija to odobrio i rekao da to nije njihov rat,bošnjaka.Sefer i Dudaković su bili u to vrijeme oficiri JNA-e i vodili su napade na hrvatske gradove,sela,civile.Razaranja i žrtve su bile ogromne.Evo prilike da se pokrene sudski postupak protiv ovi zločinaca.

  • Otvoreno je predizborno vrijeme, dozvoljeno političko vrijeme laganja, na koje vidim mnogi već nasjedaju, kao da im osobno laže drug Gago, a ne drug Milanče.

  • Ne volim ga, odnos prema hrvatima u bih sa njegove strane je neusporedivo bolji nego iti jednog politicara sa desne strane dok su na vlasti bili

  • Predizborna je godina i za Karamarka i Čovića pa ja neču niti jednom da spomeniše ove optužnice.Zoki bravo,svaka čast to je državniči odbrušeno lojavcima Sarajeva.Bareša Čolak je vječni min.pravde,sigurnosti itd.Čovićev kadar pa ništa ne prozbori o ovome. Oćemo optužnice protiv Dudakovića Sefera,Šerifa Patkovića,oni su ubijali i progonili hrvate gdje su stigli,od Hrvatske do Srednje Bosne.Bareša smiješ li pomenuti ova imena ili ti je draža vječna fotelja.Znači smiju se pominjati Gotovina,Blaškić i ostali časnici a ovi lojavci,muđžosi zaštićeni.Što je sa Mlaćom,Selmom Cikotićem i Bugojnom.

  • Da je KOJIM SLUČAJEM kARAMARKO PREMIJER SA SVOJIM POLTRONIMA ,šUKIJEM , jANDROKOVIĆEM I VANJSKIM SURADNICIMA šKEGROM ILI M.GRANIĆEM PRIHVATILI BI SUGESTIJE Sarajeva objeručke. Još bi Jandroković slao dopise američkom veleposlanstvu što još trebamo učiniti kako bi smo pritisli Hrvate Bosne i Hercegovine. Sva sreća što Jandroković,i ostali Judini sljedbenici nisu na vlasti. Crno bi nam se pisalo s tim ulizicama u Saboru na vlasti. Svaka čast zokiju, ipak kad dođe stani pani ima on puno veća muda od ovih hadezeovaca koji samo gledaju trbušinu i novčanik svoj..

  • Jel ovo onaj Muljanović sto je slučajno snimljen kako govori da je Hrvatska slučajna zemlja(a hoće da bude njen predsjednik)..?Onaj zagovornik ratnih udbaskih zločinaca Perkovića i Mustača i drugih ovakvih..i zagovornik gayeva podrzavao parade golaća…Sklonite ovog prištavog lika s portala..Jos ovo poslat u svijet! Boze sacuvaj..Fuj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.