Vlada HNŽ-a usvojila Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je u utorak Odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2020. godinu u iznosu 1.237.054,94 maraka.

Ta sredstva će biti utrošena za financiranje žurnih i preventivnih mjera, saniranje posljedica, opremanje struktura civilne zaštite, obuku i vježbe, provedbu mjera zaštite i spašavanja, nabavu vatrogasne opreme i tehničkih sredstava, stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca i pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima za nabavu vatrogasne opreme i tehničkih sredstava.

Vlada je usvojila i Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite u vrijeme trajanja nepogode uzrokovane pojavom koronavirusa na području HNŽ-a.

Istaknuto je kako je s ciljem praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja bolesti izazvane novim koronavirusom uz svakodnevni rad Županijskog stožera civilne zaštite utemeljeno i Koordinacijsko tijelo Vlade i Županijskog stožera kojim je rukovodio predsjednik Vlade, a koje je razmatralo, predlagalo, te u dogovoru sa Županijskim stožerom donosilo mjere i usvajalo odluke s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa.

Javnost je o radu tog tijela, Stožera civilne zaštite i svih drugih dionika uključenih u te aktivnosti svakodnevno na press konferencijama informirana o svim koracima poduzimanim s ciljem zaštite i očuvanja zdravlja žitelja HNŽ-a.

Jednoglasno je konstatirano kako je Koordinacijsko tijelo Vlade uspješno upravljalo svim postupcima u borbi s koronavirusom, a najbolja potvrda tog rada su ostvareni rezultati. Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite bit će upućeno u daljnji skupštinski postupak, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Vlada nije razmatrala Prijedlog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNŽ-u nego je usvojila Zaključak kojim je zadužila Upravu za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a da u roku od tri mjeseca pripravi novi Prijedlog tog zakona, provede javnu raspravu s jedinicama lokalne samouprave kao da i u taj postupak obvezno uključi i zatraži stručna očitovanja svih mjerodavnih ministarstva u Vladi HNŽ-a.

Na sjednici je usvojen Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu HNŽ-a kojim se očekuje bolje upravljanje biološkim resursima: ribama, rakovima i drugim vodenim organizmima, njihova zaštita, očuvanje i unaprjeđenje u ribolovnim vodama, zatim reprodukcija, uzgoj i selekcija riba i drugih vodenih organizama u objektima za akvakulturu, kao i da se poslovi očuvanja bioloških resursa obavljaju učinkovito i transparentno uz stalnu kontrolu i monitoring.

Vlada je usvojila Izvješće Ministarstva gospodarstva o provedbi projekta “Bolji pristup razvoju: klasteri i konkurentnost – umrežavanje Jadranske regije” – BACAR, koji je za cilj imao jačanje institucionalne infrastrukture i usluga sektora malih i srednjih poduzeća s ciljem jačanja konkurentnosti, kroz uspostavu klaster pristupa u sektorima kreativne industrije, turizma i lokalne hrane. Među najznačajnijim aktivnostima jest otvaranje Centra za potporu klasterima, smještenog u prostoru nekadašnjeg Doma kulture na Buni.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvoja HNŽ-a, Vlada je, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, donijela više odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije u općinama Čitluk, Stolac i Rama.

Vlada je donijela Odluku o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2020. godinu za Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa s pozicije: “Ostali izdaci za kulturu” u iznosu 275.000 maraka i Odluku o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2020. godinu za Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa s pozicije “Ostali izdaci za šport + uspješnim pojedincima” u iznosu 297.000 maraka. Novčana sredstva bit će utrošena putem Javnog poziva s definiranim kriterijima.

Vlada je usvojila Izvješće o radu Koordinacijskog tijela za preveniranje, zaštitu i borbu protiv nasilja u obitelji za HNŽ, u kojem je, uz ostalo, istaknuto kako Koordinacijsko tijelo aktivno radi na izradi dvogodišnjeg Programa mjera za preveniranje i postupanje u borbi protiv nasilja u obitelji. Programom je predviđeno potpisivanje protokola s jedinicama lokalne samouprave u HNŽ-u u koji će biti uključene sve relevantne institucije za to područje.

Vlada je usvojila i Izvješće o planu i realiziranju proljetne sjetve za 2020. godinu. Ukupna realizirana sjetvena površina veća je od planirane što se može pripisati povećanom potrebom za samodostatnosti domaće proizvodnje u uvjetima pandemije uzrokovane koronavirusom, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.