Vlada HBŽ-a dala pola milijuna maraka mostarskim studentima

Na sjednici Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) usvojena je Odluka o pravu na novčanu naknadu neuposlenim majkama i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o pravu na naknadu umjesto plaće ženi-majci za vrijeme odsutnosti od posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta.

Spomenutom odlukom, zbog temeljite informiranosti, rok za podnošenje dokumentacije za korištenje prava iz ove odluke produžen je na 90 dana, priopćeno je iz županijske Vlade.

Na sjednici je razmatran i usvojen Prijedlog Odluke o usvajanju Programa potpore sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2015. godinu u iznosu od 350.000 maraka. Sredstva će biti raspoređena na temelju javnog poziva koji će objaviti resorno ministarstvo, a izdvajat će se sukladno dinamici punjenja županijskog proračuna.

Razmatrani su i programi rada Ministarstva pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije za 2015. godinu i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije za tekuću godinu.

U svom programu za 2015. godinu Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, među ostalim, planira poduzeti aktivnosti na utemeljenju Zavoda za hranu i veterinarstvo, za kojim se duže vrijeme u Hercegbosanskoj županiji osjeća velika potreba.

Vlada HBŽ-a usvojila je i Prijedlog Odluke o usvajanju programa utroška sredstava “Subvencija za veterinarstvo” utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije za 2015. godinu. Za tu namjenu planirano je 100.000 maraka, koje bi se uložile u troškove dijagnostike i drugih pretraga, troškove za naknadu šteta vlasnicima životinja, itd.

Prema usvojenom Prijedlogu Odluke o odobravanju Programa transfera financijskih sredstava u tekućoj godini Sveučilištu u Mostaru planirano je doznačiti 516.000 maraka, a Studentskom centru u Mostaru 84.000 maraka.

Na sjednici ponovno je podnesena informacija o stanju u Javnom poduzeću Rudnici ugljena “Tušnica”. Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva da, sukladno zakonu, pokrene aktivnosti na razrješenju sadašnje i imenovanju nove uprave u tom poduzeću koje je u vlasništvu Hercegbosanske županije.

Donesen je i zaključak da Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a pristupe izradi županijskog zakona o reguliranju dospjelih, a neuplaćenih obveza za zdravstveno osiguranje i osiguranje od neuposlenosti Rudnika ugljena “Tušnica” d.o.o. Livno.

Značajnu pozornost na sjednici privuklo je Izvješće o radu Gospodarske komore i o utrošku sredstava dobivenih po osnovi neprofitnih organizacija za 2014. godinu i Plan rada Gospodarske komore Hercegbosanske županije za 2015. godinu, navodi se dalje u priopćenju.

Nakon analize u kojoj se nije dobio odgovor na pitanje čemu služi Gospodarska komora koja mora biti u funkciji razvitka gospodarstva, zaključeno je da se što prije održi sastanak predsjednika Vlade HBŽ-a i županijskog Ministarstva gospodarstva s direktorima Gospodarske i Obrtničke komore Hercegbosanske županije.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.