Vlada FBiH: U 2022. izdvojeno najviše novca koji je usmjeren građanima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u 2022. godini iz proračuna izdvojila najviše novca koji je usmjeren izravno građanima.

U publikaciji, u kojoj je dat detaljan pregled raspodjele sredstava iz proračuna Federacije BiH, istaknuto je da je ove godine za potporu obitelji i rađanju osigurano 50 milijuna KM, dok su primanja za djecu osigurana za prvi put iz budžeta u iznosu od 103 KM mjesečno.

Vlada FBiH je za ublažavanje posljedica poskupljenja izdvojila 20 milijuna KM za intervencije na tržištu kroz robne rezerve. Za poljoprivredu je također izdvojeno rekordnih 106 milijuna KM, što je najveći uloženi iznos ikada, navodi se u priopćenju.

Osim toga, udvostručene su mirovine, za što su izdvojena dodatna 102 milijuna KM, a 239 milijuna KM izdvojeno je kao transfer općinama i kantonima, dok je za 6 milijuna KM povećan iznos dodijeljen općinama i gradovima u FBiH.

Vlada FBiH je ove godine za izgradnju cesta i autocesta osigurala 229 milijuna KM, za unapređenje rada zdravstvenih ustanova 75 milijuna KM, a kao pomoć izbjeglicama osigurano je 48,2 milijuna KM.

Publikacija sadrži i druge podatke koji govore o visini izdvajanja Vlade FBiH za razdoblje od 2015. do 2022. godine. Jedan od tih podataka je da je u tom razdoblju uloženo 1,415 milijardi KM.

Za boračke naknade u proteklih osam godina izdvojeno je 2,2 milijarde KM, dok je za invalide i civilne žrtve rata izdvojeno 1,2 milijarde KM. Za uvezivanje radnog staža izdvojeno je i 46 milijuna KM, čime je zbrinuto više od pet tisuća radnika.

Vlada FBiH je u osmogodišnjem razdoblju izvršila transfere u iznosu od 400 milijuna KM proračunima kantona i 60 milijuna KM lokalnim zajednicama.

Za proteklih osam godina Vlada FBiH je kroz 5.200 transfera za podršku kulturi i sportu izdvojila 39 milijuna KM, od čega je 1.383.000 osigurano za Sarajevo Film Festival, a 1,5 milijuna KM za Europski olimpijski festival mladih (EYOF).

Ulaganja u području obrazovanja i znanosti u razdoblju od osam godina iznosila su oko 57,8 milijuna KM, i to za potporu predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, unapređenje studentskog standarda te za projekte iz područja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada.

U tom razdoblju za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurano je više od 500 milijuna KM, a ovogodišnji proračun resornog ministarstva iznosio je rekordnih 106 milijuna KM. Za pomoć obrtu izdvojeno je 60 milijuna KM, a za pomoć malom i srednjem poduzetništvu 33 milijuna KM.

U objavljenoj publikaciji navodi se podatak da je u 2020. godini za potporu turizmu, koji je bio najteže pogođen sektor tijekom pandemije koronavirusa, izdvojeno 30 milijuna KM, dok je za zdravstvene ustanove tijekom pandemije osigurano oko 102,5 milijuna KM.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

1 komentar

  • Je li to što je dato nezaposlenim 100 KM, umirovljenicima 100 KM koji su pošteno zaradili mirovinu za 40 godina rada da bi sada u starosti i bolesti bili gladni?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.