Vlada FBiH produžila postojeće mjere za 14 dana, 23. tjedan za redom svi epidemiološki indikatori u padu

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u srijedu u Sarajevu, usvojila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 14. lipnja 2021. godine s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Usvojene su i naredbe i preporuke ovog stožera koje su donesene s rokom trajanja od 14 dana računajući od 17. lipnja 2021. godine. Na ovaj način je, praktično, za još 14 dana produženo trajanje dosadašnjih mjera.

Vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno izvješćivanje Kriznog stožera FMZ.

Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka roka od 14 dana, sagleda cjelokupnu epidemiološku situaciju u Federaciji BiH i izradi procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka utvrđenih, te da Vladi dostavi prijedlog novih.

Ovaj stožer će ove zaključke, s prilozima, dostaviti županijskim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama s područja županija, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona.

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja 2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U prezentiranoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi sedam slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Tuzlanskoj, Sarajevskoj i Unsko-sanskoj županiji. U 23. tjednu su svi tjedni indikatori u padu.

Najveći pad od 50 posto, u odnosu na 22. tjedan, bilježi broj smrtnih slučajeva. Do sada je u FBiH (zaključno s 23. tjednom, a bez dostavljenih podataka iz tri županije) ukupno administriranih doza cjepiva protiv COVID-19 192.006, od čega je prvu dozu dobilo 136.774, a drugu dozu 55.232 građana. Federacija BiH je do 6. lipnja 2021. godine zaprimila 275.057 doza cjepiva.

Federalna vlada u srijedu se upoznala i s informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvodačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabave cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19) u razdoblju od 10. do 15. lipnja 2021. godine. Informacija sadrži pregled poduzetih aktivnosti Stručnog tima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te održanim sastancima, a u svrhu nabave cjepiva protiv COVID-19 za potrebe građana FBiH.

Aktualne naredbe i preporuke pogledajte OVDJE.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.