Vlada FBiH preporučila županijama smanjenje marži na kruh, brašno i mlijeko – Jabuka.tv

Vlada FBiH preporučila županijama smanjenje marži na kruh, brašno i mlijeko

Vlada Federacije BiH je, na 2522 sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu, usvojila informaciju o mjerama neposredne kontrole cijena iz nadležnosti županija.

Vlada je preporučila nadležnim županijskim tijelima da, u roku od 15 dana, donesu odluke o visini maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica te pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko.

Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam posto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do deset posto na nabavnu cijenu.
Nadležna županijska tijela će u roku od 30 dana od stupanja zaključka obavijestiti Federalno ministarstvo trgovine o realizaciji ovih preporuka, a ono će o tome informisati Vladu FBiH.

Ovaj zaključak stupa na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

U samoj informaciji je istaknuto da su i dalje na snazi odluke o mjerama neposredne kontrole cijena županijskih vlada za proizvode iz njihove nadležnosti. Sagledavanjem važećih odluka županijskih vlada o mjerama neposredne kontrole cijena, utvrđeno je da su u pojedinim županijama propisane visoke trgovačke marže.

Kao primjer je navedeno da u Zeničko-dobojskoj županiji maksimalna veleprodajna marža za kruh iznosi 17 posto, a maksimalna maloprodajna 12 posto, u Srednjobosanskoj županiji maksimalna veleprodajna marža za ulje iznosi osam posto, a maloprodajna 20 posto.

U ostalim županijama visina maksimalnih marži određena je uglavnom u rasponu od osam do deset posto, s tim da je 2015. godine u Bosansko-podrinjskoj županijskoj stavljena izvan snage Odluka o mjerama neposredne kontrole, a nova do danas nije donesena, te da se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Odluka, iako je donesena, ne primjenjuje.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.