Vlada FBiH odbila ponudu kinesko – izraleskog investitora za Aluminij

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH nalazi se i točka “Informacija o Memorandumu za kupovinu Aluminij d.d. Mostar od strane M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd s Prijedlogom odgovora i Prijedlogom zaključka”.

Pogled.ba je došao do zaključka kojeg bi Vlada trebala usvojiti na sjednici i slobodno možemo reći kako je ponuda kinesko – izraelskog investitora za sada odbijena. Na nekoliko stranica teksta kojeg je predložio ministar Nermin Džindić se navodi niz razloga zbog kojih je ponuda neprihvatljiva.

Na početku je Vlada zaključka kako Aluminij ima 2 276 dioničara, te kako oni ne mogu govoriti za sve njih nego samo odgovaraju za svoj dio od 43,9998 posto. Problematiziran je i problem investicije od 50 milijuna eura jer se traži da Vlada Federacije BiH dio od 25 milijuna eura pokrije garancijom, što bi navodno bila nedozvoljena državna pomoć.

U dijelu 5.5.3. naveli ste investiciju od 160 milijuna eura u vremenu od 10 godina. Smatramo da je potrebno da detaljnije pojasnite investiciju, te hoće li sama proizvodnja biti unaprijeđena u smislu finalizacije proizvoda koji imaju višu dodatnu vrijednost, navodi se u zaključku Vlade, te se traže i dodatna pojašnjenja oko povećanja broja radnih mjesta.

Zaključeno je i kako FBiH nema ingerencije nad formiranjem cijena električne energije, te se navodi kako raspolažu sa informacijama da je slični potrošači električne energije kao Aluminij imaju 50 posto veću cijenu od one koja je navedena u kinesko – izraelskoj ponudi. I to ne samo na bh. tržištu nego i na tržištu EU-a.

Vlada Federacije ne može preuzeti obvezu jamstva cijene na 10+20 godina. Vaš zahtjev za oslobođenjem svih troškova prijenosa na 10+20 godina također nije u izravnoj nadležnosti Vlade Federacije BiH, navodi se između ostaloga u dokumentu.

Još mnogo toga je navedeno što Vlada Federacije BiH ne može prihvatiti, tako da će u konačnici biti poslan odgovor kinesko – izraelskom investitoru kako je njegova ponuda neprihvatljiva, ali će se ostaviti prostor za daljnje pregovore.

Budući razgovori će ići u smjeru da se vidi što je najviše što ovaj investitor može ponuditi kako bi se utvrdilo ima li više uopće potrebe ići dalje u ovaj proces. Ono što je sada definitivno zaključeno jeste da Vlada FBiH neće prihvatiti ovu ponudu, zaključeno je.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • I sta sad gospodo draga.Sram vas sve bilo.Patite ove obicne ljude radnike sto cekaju sta ce bit.Niste zadovoljni sta vam se god ponudi.Mrs vise Al.zapalit do temelja i da ga vise ne spominjete.A radnike sto su ostali ne mucite vise.Dajte im otpremnine i nek idu trazit drugi posao.A ovako ih samo zajebajete iz dana u dan sve vise.

  14
  1
 • Prvo treba pozatvarati sve lopove koji su opljackali Aluminij. O tome vise nitko ni rijeci a pola milijarde fali… Gdje toima..! Lopove u zatvor, neradnike i uhljebe politicke kuci. I onda pricati o necemu ozbiljnom…

  11
 • Nije to ponuda, to je lista želja, ići na štetu svih da bi radilo nešto što nije tržišno isplativi. Aluminij je ugašen, nema ga smisla trenutno pokretati. Ovo je sve predstava za dužničke i sprječavanje bunta, koji je već ugušen. Bit će još jedna plaća, onda stečaj i par godina stečajnih postupaka.
  Što kaže Rojs ko je jamio jamio..
  Ugasiše ga pizde

 • Da postoji prava vlada lopove bi zatvorila a aluminij bi nastavio raditi kako je se moglo dogoditi da ugase aluminij a da nisu izvukli metal iz ćelija pa ugasili struju zavrime četnika dozvolili su da se ćelije isprazne žalosno ispada da su četnici imali više osjećaja za aluminij a ovo samo gledaju što manit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.