Vlada FBiH o Programu pomoći stanovništvu pogođenom inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni ministri financija Jelka Milićević, i rada i socijalne politike Vesko Drljača, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, u utorak ujutro su održali radni sastanak o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

U skladu s opredjeljenjem Federalne vlade da je neophodno dizajnirati i provesti dodatne intervencije, a s ciljem kreiranja programa pomoći u što kraćem roku, na sastanku su razmatrani modeli i vrsta pomoći, kategorije stanovništva koje će biti obuhvaćene programom, potom resorna ministarstva i federalne institucije koje će biti zadužene za dodjelu pomoći, te rokovi za usvajanje i realizaciju programa.

S obzirom na to da su prethodnih dana završene pripremne aktivnosti, zaključeno je da se u maksimalnoj mjeri intenzivira rad na programu, kako bi Vlada Federacije BiH već na sjednici sljedećeg tjedna mogla razmatrati finaliziran Prijedlog i donijeti Program pomoći.

Federalna vlada je, na sjednici održanoj 23.6.2022. godine, na prijedlog premijera FBiH, prihvatila informaciju o potrebi izrade programa za socijalno ugrožene kategorije. Nakon toga je i zadužila radnu grupu u čijem sastavu se nalaze predstavnici Ureda Premijera Federacije BiH, Federalnog ministarstva financija i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, da u roku od 15 dana predlože program pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

Program bi bio proveden putem resornih ministarstava i vladinih institucija, a na osnovu odgovarajućih podzakonskih akata koje će donijeti Vlada FBiH.

Program je odgovor Federalne vlade na značajne inflatorne pritiske koji u našoj zemlji, kao i cijelom svijetu, imaju negativne posljedice na kupovnu moć i životni standard građana Federacije BiH, posebno onih nižeg materijalnog statusa.

Iako su poduzete određene mjere koje su dale rezultate, Vlada je zauzela stav da je, uz uvažavajući trenutne makroekonomske trendove, te iščekivanja daljnjih događanja na globalnom tržištu, neophodno dizajnirati i provesti i dodatne intervencije, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • Vidi ove iz Biograca i ovog skilje bgt.A da povecate place Poreznoj upravi di su su place sa fakultetom manje nego nekim čistacicama po nekim ludim agencijama ili EP.Pa jeste li vi normalni ako znate da im je placa ista ima 22 godine.Strašno.Sram vas moze biti i trazite da rade kako treba.Totalni idioti ste.

  • A puštate u Poreznoj plaće sa minimalnim doprinosima a koje to nisu zato ljudi dobivaju minimalnu mirovinu umjesto zasluženu mirovinu a i plaću.
   A kako umirovljenici iz Porezne sa SSS dobiju mirovinu od 700 KM?

  • Ma sebu vi uzmite,malo vam bilo i na onom svitu..sirotinja nezna za bolje..sebe vi kucite..ta nezna se dokle vam seze materijalno…i na kraju ivama 2 m zemlje…jedina pravda…

 • Zašto ne povisite civilne invalidnine i tuđu njegu. Ovo je sramota da o toj kategoriji stanovništva se niko ne brine.

 • Sebi digli 500 maraka mjesečno ,halo, a bolesnoj djeci stopostotnim invalidima,autistima i onima koji moraju brinuti o njima 24 sata ni marku.
  Vi ste ljudske pogrde i neka i vama trebaju za lijekove ko ovoj djeci. STRAŠNO.

 • Ma koga nije pogodila inflacija?siromasne naj vise.Srednje malo zato sto ih nema nego malo.Bogate je samo dotakla inflacija.To i mala djeca znaju.Vi bogati s blagosovom vam bilo sto ste posteno stekli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.