Vlada FBiH je primila samo jednu ponudu investitora za mostarski Aluminij

Proteklih dana neki su mediji objavili kako je Vladi Federacije BiH stigla još jedna ponuda investitora za mostarski Aluminij, stoga ovim putem to želimo pojasniti i kazati kako je zasad “M. T. Abraham Grupa” jedina dostavila svoju ponudu.

Razvidno je, dakle, da do ovoga trenutka nisu pristizale nikakve druge ponude investitora osim njihove, piše u priopćenju Aluminija d.d.

“M. T. Abraham Grupa” je svoju ponudu prezentirala Vladi FBiH 17. listopada, što su i oni sami prošloga tjedna objavili u medijima, a u međuvremenu je s njihovom ponudom detaljno upoznata i Uprava Društva Aluminij.

Uprava Društva Aluminij sa svoje strane podržava sva nastojanja potencijalnih investitora da se kroz konkretna i realna investicijska ulaganja omogući ponovno pokretanje proizvodnje i osigura održiv i stabilan koncept rada i razvoja Aluminija. 

Uz nadu da će se uskoro nastaviti razgovori između ponuđača, ”M. T. Abraham Grupe”, i Vlade Federacije BiH, želimo istaknuti kako je u međuvremenu u Aluminiju urađen najveći dio posla na planu restrukturiranja tvrtke, tako da bilo koji ozbiljan investitor može računati na ulazak u visokoprofesionalnu radnu sredinu, spremnu da odgovori svim potrebama. 

Želimo također naglasiti kako su se pokazala točnim naša predviđanja, na što smo dugo upozoravali, da prestanak rada Aluminija ne može donijeti nikome bilo kakvo dobro. Vidljivo je da su se problemi s kojima se suočio Aluminij imaju itekako velikoga odraza na našu bližu i daljnju okolinu.

Ne slažemo se s analizama i ocjenama kako je prestanak rada Aluminija osigurao stabilizaciju elektroenergetskog sustava i stvorio uvjete za niže cijene struje za potrošače, jer to naprosto nije točna računica, nego je naprotiv Aluminij d.d. Mostar godinama bio stabilizator sustava.

Ponovnim podizanjem Aluminija na zdrave i čvrste noge, uspostavio bi se rast BDP-a, izvoza i svih drugih važnih parametara koji pokazuju ekonomsku snagu jednoga društva. 

Time naš poziv na nastavak razgovora s potencijalnim investitorima i naša nada u njihovo brzo i pozitivno okončanje, dodatno dobivaju na značaju, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Ne postoji realan plan za revitalizaciju Aluminija. Aluminij je trošio od 2000-2200 GWh električne energije godišnje, i da se gradi elektrana, trebala bi biti kapaciteta Bloka 7 Tuzla, koji će koštati 1.5 milijardi KM. Pa da je Aluminij imao struju od 31-40 € MWh, pa ne bi ni propao niti bi se zatvorio. Ako vlada garantira toliku struju, gubitak će jednostavno ići na EP hzhb ili EP BiH, koje više neće praviti profit, već će taj profit prepustiti grupaciji M. T. Abraham. Dakle priča o elektrani je patka, jeftinu struju mogu dati samo da netko drugi snosi gubitak, što je vlada nakon dugog dugo godina shvatila da je suludo.. Sve u svemu, ostatak otpremnina u 12 mjesecu, i onda stečaj, pa 4 kruga javnih dražbi, krajna cijena 5-6 miliona. Tko dobije izrezati će ga i prodati u skrabotine..

  • U svakom slucaju katastrofa za hercegovinu i za nas hrvate koji ovo nismo uspjeli sacuvat. E tek ce nas sada muslimani gazit i gazit i malo po malo odvest nas narod u nestanak sa ovih podrucja..

    • Kriv..70% nepovoljni tržišni odnosi nakon 2008 godine, 30% lokalne lopine. Za zadnjih 50 miliona KM gubitka, što ga je u stvari pretrpjela EP HZHB krivi su lokalni pljačkaši, aka Dragan i Jelkica (a kome su sve ti milioni završili u đepovima trebala bi biti stvar istražnih organa – države, da je ima..ali izgleda da je ujeo vuk kenca) . Aluminij je od EP HZHB dobio na poklon 60 miliona KM struje od prosinca 2018 do travnja 2019. A kad su nakon zakonskog roka morali platiti struju u lipnju 2019 za siječanj, 2019 prijavili su potpuni gubitak, za što nije bilo tržišne osnove. Morali su biti u + oko 40 miliona KM, jer od prosinca 2019, nisu platili ni 1 KM struje. U biti ovih zadnjih 50 miliona, uopće nije bio poklon Aluminiju, već odluka da se pronevjeri 50 miliona KM, jer se Aluminij više uopće nije mogao spasiti.

  • Aluminij je bio san i ostvarenje Đeme Bijedića Po akom je lupno o sto i Piruju pokopao biće Al i tapka Bila je HE Mostar za kombinat al ostvari se ipak ono Pirinina Druže Đema ovde može samo zemlja da se obrađuje sve drugo će propast i pokras E sad vidiš ko je bio veći vizionar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.