Vlada FBiH: Izdvajanja za braniteljsku populaciju nisu smanjena

”Razina vaših prava neće biti smanjena. Ujedno, Vlada FBiH ne namjerava ništa uraditi bez dogovora s vama, jer vas smatra partnerom”, kazao je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijer Federacije BiH Fadil Novalić na početku sastanka kojeg je, uz federalnog ministra za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića, održao s predstavnicima saveza, organizacija, te udruženja/udruga boračke/braniteljske populacije iz cijele Federacije BiH.

Premijer je naglasio, da i pored smanjenja Budžeta FBiH za ovu godinu, u odnosu na prethodnu, izdvajanja za braniteljsku populaciju nisu smanjena, što dokazuje opredjeljenje Vlade da njihova prava ostaju ista.

Premijer je dodao i da Vlada želi, putem federalnih ministarstava razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pripadnike braniteljskih populacija uključiti u programe poticaja.

”Vladi je stalo da pripadnici udruga koje okupljate budu uključeni u rješavanje pitanja ne samo iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, već i drugih od čijeg rješavanja zavisi ekonomski i ukupni razvoj Federacije BiH”, poručio je premijer Novalić.

U tom kontekstu je i ministar Bukvarević naglasio da je državu moguće izgraditi samo u suradnji s onima koji su se za nju borili i koji su je obranili.

Izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom predstavnika braniteljskih udruga današnjem sastanku, ministar Bukvarević je kazao da je planirano u sljedećem razdbolju kvartalno održavanje ovakvih susreta kako bi zajednički bili riješeni problemi ove populacije, te bilo vraćeno dostojanstvo ovoj izuzetno zaslužnoj kategoriji bh. društva. Također, najavio je da već u subotu počinje i serija pojedinačnih sastanaka s braniteljskim udrugama.

Predstavnici braniteljskih udruga su jednoglasno pozdravili činjenicu što su Vlada FBiH i resorno ministarstvo već na početku mandata pokazali da istinski žele rješavati pitanja važna za ovu populaciju. Podržali su stavove premijera i ministra za uspostavu funkcionalnog odnosa i konsenzusa u budućem radu.

Zaključivši sastanak, premijer je iskazao zadovoljstvo što među braniteljskim udrugama postoji volja za njihovo koordinirano djelovanje, što će olakšati definiranje njihovih zajedničkih problema, a time i pronalazak, za sve najprihvatljivijih, rješenja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: