Vlada će za 25 posto dionica HEP-a tražiti dvije do tri milijarde kuna

Vlada RH namjerava putem inicijalne javne ponude prodati paket dionica HEP-a. Vlada će za 25 posto dionica HEP-a putem javne ponude tražiti dvije do tri milijarde kuna, informacija je osvanula u Bloombergu. Da se u prikupljanje ponuda ide, ali ne i po kojoj cijeni, potvrđeno je i za HRT.

Točno je da Uprava HEP-a sa savjetnicima priprema dokumentaciju za izlazak na IPO i očekuje se da bi se to raspravilo na sjednici Vlade najvjerovatnije krajem svibnja, izjavio je Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-a.

No rok za dokapitalizaciju HEP-a ubrzo istječe. Iz HEP-a poručuju da se pripremaju za dokapitalizaciju te da su odabrani finacijski savjetnici. Zadatak savjetnika je pronaći odgovor na pitanje postoje li i kakve su mogućnosti prikupljanja kapitala u javnoj ponudi. Odabrani konzultanti su Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit grupa, Zagrebačka banka, priopćeno je iz HEP-a.

Iskustva stranih tvrtki koje su provele IPO u energetskom sektoru su pozitivna.
Nakon IPO-a ili javno privatnog partnerstva bez obzira koji model koristile tvrtke u svojoj dokapitalizaciji i svom razvoju, omogućile su im da se dodatno razviju i rašire svoje poslovanje na druga tržišta. HEP bi u tom slučaju reinvestirao novac za širenje poslovanja u regiju – primjerice u Sloveniju, Crnu Goru i BiH.

O prodaji HEP-a putem inicijalne javne ponude danas su razgovorali i predsjednik Narodne stranke reformista Radimir Čačić i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U Dnevniku 3 HRT-a Čačić je izjavio kako vjeruje da predsjednica dijeli njegovo mišljenje da je IPO za HEP nedopustiv, posebno u Dalekovodima. HEP u cjelini se ne smije privatizirati jer bi se time ugrozio suverenitet zemlje. Treba se eventualno ponuditi mirovinskim fondovima i građanima učešće u novim projektima, poput ‘Zagreba na Savi’, istaknuo je Čačić.

(HRT.hr)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.