“Vjerujte, život u Norveškoj je prava bajka naspram Hrvatske”

Mladi bračni par iz Zagreba, koji danas žive u Norveškoj u Oslu, napustili su Hrvatsku zauvijek iako su oboje ovdje imali poslove s prosječnim plaćama. Ovo im je treća godina u novoj zemlji koju sada nazivaju novim domom, a na putu im je i beba.

Nigdje nije bajno, no vjerujte nam ovdje je bajka naspram Hrvatske. Mnogi tako ružno komentiraju kada ljudi pričaju kako žive vani. Ako to rade iz zavisti pa neka i oni odsele. Zbog toga anonimno i govorimo o svojim troškovima života, kaže za 24sata.hr ova mlada buduća majka.

Prije nego što vam pojasnim točno kako živimo, moram vam reći da je najveća zabluda kako je ovdje stalno hladno i mračno. Klima je vrlo slična onoj u Hrvatskoj, pogotovo zadnjih godina jer se vrijeme svugdje promijenilo, rekla je.

I u Norveškoj oboje rade za, kako kažu, prosječnu plaću.

Minimalna plaća 13.680 kuna, prosječna 21.280 kuna

Minimalna plaća je oko 23.000 kruna bruto, što je oko 18.000 kruna neto (13.680 kn), a prosječna plaća se kreće oko 40.000 kruna bruto, što je oko 28.000 neto (21.280 kn). Ovdje vas plaćaju po satu pa koliko odradiš, toliko i zaradiš. Prekovremeni se plaćaju više od obične satnice. Svaki mjesec poslodavac vam odvaja, čini mi se, 10 posto od plaće za godišnji. Pa kada idete na godišnji odmor dobijete iznos u visini još jedne plaće, pojasnila je. Oni ondje žive u u stanu od 55 kvadrata.

Za najam stana izdvajamo 13.000 kruna (9.880 kn) .U cijenu je uključen internet i odvoz smeća. Struja nas košta mjesečno oko 500 kruna (380 kn). Inače, u Oslu se najam kreće od 10.000 do 14.000 kruna (od 7.600 do 10.640 kn) za jednosoban stan, kaže supruga.

Oboje imaju mobitele sa 16 GB interneta.

Pretplata nas za svaki košta 499 kruna (379 kn), a ako ne potrošimo internet u tom mjesecu prebacuje se u sljedeći. Na hranu potrošimo oko 5.000 kruna (3.800 kn). Zdravstveno se plaća do 2.500 kruna (1.900 kn) iznad toga se dobije takozvani free pass za tu godinu. Vrtići se plaćaju oko 3.000 kruna (2.280 kn) mjesečno, rekla je.

Kako i sami očekuju prinovu pripremila se i za uvjete koje nosi porodiljni dopust.

Na porodiljni idu ona i suprug

Na porodiljnom možete dobiti plaću u iznosu 100 posto ako odaberete kraći period ili 80 posto plaću ako izaberete duži period porodiljnog. Ja ću ići na ovih 80 posto i s bebom ću biti na porodiljnom 40 tjedana. Potom će na porodiljni moj suprug koji njemu traje 19 tjedana. Da smo izabrali kraći porodiljni ja bih bila kod kuće 34 tjedna, a suprug 15 tjedana, pojasnila je.

Što se tiče odjeće, obuče, tehnologije, kaže da su cijene iste kao u Hrvatskoj.

Skupi su alkohol i cigarete

Čak se može naći i dosta jeftinije jer su svako malo neki popusti i to pošteni popusti, a ne kao kod nas. Alkohol i cigarete su dosta skupe. Ne pušim pa ne znam koliko su cigarete, ali najjeftinija boca vina u trgovini je 150 kruna (112,5 kn), dodala je.

Iako imaju automobil, uglavnom putuje javnim prijevozom.

Ovdje u Oslu većina ne koristi aute jer je sve jako dobro povezano tako da gdje god kreneš, začas stigneš. Mjesečna karta za prijevoz košta 750 kruna (570 kuna) i uključuje sve od podzemne, vlaka, tramvaja, busa i trajekta koji idu na otočiće u Oslu, zaključila je.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Nije nigdje zgodno, svugdje treba raditi, ali mislim da je najveca prednost onih koji rade vani to sto zive u okruzenju slobodnom od HDZ i HDZ-ovaca, sto zive u uredjenoj drzavi gdje je skolstvo, zdravstvo i socijala na visokom nivou, gdje zna da ce sutra moci zivjeti od svoje place i gdje ce kad ode u mirovinu znati zbog cega je sve te godine radio, gdje se covjek moze pouzdati u zakonodavstvo i sudske organe, da ne mora zivjeti zajedno sa ubojicama, kriminalcima, lopovima koji u nasem drustvu cine moralne vertikale koje zderu i glume velike rvatine i ultra katolike u prvim redovima Crkve, glavne birace, najvece donatore kriminalne organizacije HDZ, tako da sve sto je van toga je samo plus i bonus. U potpunosti razumijem sve te ljude koji idu vani zbog dostojanstvenog zivota. Jedina prednost zivota ovdje je to sto si sa obitelji, prijateljima, pa nekako sve to skrpis, zivi se u vecem prostoru, svojoj kuci, itd. Ali sve osim toga, suvisno je pricati koliko stoljeca, a ne desetljeca, je Norveska ispred nas.

    2
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.