Vjernici odaju počast papi emeritusu Benediktu XVI.

Vjernici od ponedjeljka ujutro mogu odavati počast papi emeritusu Benediktu XVI. čije je tijelo položeno u bazilici svetog Petra.

Vrata bazilike u ponedjeljak će biti otvorena za javnost od 9:00 do 19:00 sati, a u utorak i srijedu od 7:00 do 19:00 sati.

Ulaz je slobodan i ne zahtijeva rezervaciju ulaznica, objavio je Vatikan.

Papa Franjo predvodit će pogreb prvog njemačkog pape u suvremenoj povijesti u četvrtak ujutro.

Tijelo pape u miru prevezeno je u zoru u Baziliku sv. Petra, najveću katoličku crkvu na svijetu koja može primiti desetke tisuća vjernika.

Remekdjelo arhitekture, spoj renesanse i baroka, bazilika je završena 1626. i jedno je od najsvetijih mjesta kršćanstva jer je u njoj i grobnica sv. Petra, prvog biskupa Rima kojega su naslijedili drugi pape, javlja Hina.

Papa u miru Benedikt XVI. umro je u subotu ujutro u dobi od 95 godina nakon što je Vatikan u srijedu objavio da mu se zdravlje pogoršalo, a papa Franjo pozvao katolike da mole za njega.

Gospodine, volim te, bile su posljednje riječi Benedikta XVI., izgovorene na talijanskom jeziku u prisutnosti medicinske sestre uoči smrti, rekao je njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein.

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

Objavljena duhovna oporuka Benedikta XVI.

(www.jabuka.tv | Foto: Vatican News)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.