Objavljena duhovna oporuka Benedikta XVI.

Papa u miru Benedikt XVI. zatražio je “oprost” od svih koje je “povrijedio”, u svojoj duhovnoj oporuci koju je sastavio 2006., a objavljena je u subotu navečer.

Sve koje sam na ovaj ili na onaj način povrijedio, od sveg srca molim da mi oproste, napisao je Joseph Ratzinger, papa od 2005. do 2013., u tekstu s nadnevkom 29. kolovoza 2006., što ga je u subotu navečer objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Bivši papa koji je početkom 2022. bio na meti kritike zbog njegova postupanja u slučaju pedofilije u Njemačkoj dok je bio muenchenski nadbiskup (1977.-1982.), još je tada zatražio “oprost” rekavši da nikad nije prikrivao zlostavljanje.

Molim da naša zemlja ostane zemlja vjere i molim vas, dragi moji sunarodnjaci: nemojte se udaljiti od vjere, napisao je 265. papa koji je iznenadio svijet odrekavši se službe i povukavši se u samostan, gdje je proveo gotovo deset godina, prenosi Hina.

Budite postojani u vjeri! Ne dopustite da vas smetu!, upozoravao je.

Poznati detalji o sprovodu pape emeritusa Benedikta XVI.

Benedikt XVI. koji je pripadao konzervativnom krilu Katoličke Crkve distancirao se, čini se, od nekih znanstvenih postignuća.

Ujedno je zahvalio Bogu na svojim roditeljima, sestri i bratu te na brojnim prijateljima, suradnicima, profesorima i učenicima koji su tijekom života bili uz njega.

Želim zahvaliti Gospodinu na mojoj lijepoj domovini podno Alpa. Na Bavarskoj, u kojoj sam uvijek vidio odraz sjaja samog Stvoritelja, dodao je.

I na kraju, zahvaljujem Bogu na svim divotama koje sam mogao iskusiti u svakoj etapi mog putovanja, napose u Rimu i u Italiji koja je postala moja druga domovina.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.