Vitežani odali počast nevino stradaloj djeci, osvjetljena i Kosača

Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom obilježena je 31. godišnjica stradanja osmero hrvatske djece koje je na današnji dan ubila granata ispaljena s položaja Armije RBiH iz Staroga Viteza.

Svetu misu je predvodio mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, a vijence su prvi položili maratonci koji su trčali za majke, a koji su krenuli iz Novog Travnika, u sklopu Memorijalne utrke “Svim majkama Lašvanske doline koje su izgubile svoje voljene”.

Milko Garić, otac ubijenih Sanje i Milana Garića, kazao je kako vrijeme nije smanjilo bol.

Još uvijek isto boli, pitaju me bi li volio znati tko je to napravio, ma ne bih. Imaju zakon i država, a kao i da nema, rekao je Garić.

Njegov sin Ivan Garić, predsjednik je udruge Osmica.

Žalosno je da smo se mi kao obitelji morali organizirati u udrugu da bismo inicirali odnosno očuvali od zaborava ovo mjesto tragedije koje je nama sveto mjesto. Mi smo smatrali da su to trebale uraditi druge udruge davno, a da ne govorim politika. Za mene je porazna činjenica da se o ovom mjestu vrlo malo znalo i pričalo, a da ne kažem da je već 31. obljetnica, rekao je Garić.

Magdalena Ološić došla je iz Republike Hrvatske podržati utrku.

Trčali smo 26 kilometara, imali smo okrjepne stanice i stajališta kod desetak spomenika koje smo obilazili. Nikome nije bilo teško, kazala je Ološić.

Marina Pendeš, zastupnica u Domu Narodu Parlamentarne skupštine BiH, još jednom je pozvala Tužiteljstvo da procesuira odgovorne.

U zadnjih 31. godinu isti su osjećaji, ali ja vjerujem da je krajnje vrijeme i da će Tužiteljstvo BiH napokon nešto poduzeti. Mi od početka inzistiramo da se sprovede strategija koju smo usvojili kad je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i najžalosnije s aspekta Hrvata je da se zločine počinjene nad Hrvatima, naročito u središnjoj Bosni, ne procesuira, istaknula je Pendeš, izvijestila je Fena.

Povodom tužne obljetnice, upaljene su svijeće ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru, čije je pročelje osvjetljeno slikama stradale djece.

Podsjetimo, taj dan su poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

31. godišnjica ubojstva osmero viteške djece

(www.jabuka.tv)

4 komentara

 • Iskreno Hvala:

  Načelniku gosp. Grizelju,
  Predsjednici OV gđi Tomas,
  Općinskim Vijećnicima
  Rukovodstvima svih stranaka u Grudama,
  Pomoćnicima Načelnika,
  Direktorima općinskih firmi,
  Predsjednicima mjesnih zajednica, itd.itd…

  KOJI SU SVOJIM NEDOLASKOM NA MOLITVU I PALJENJE SVIJEĆA ZA UBIJENU MLADOST IZ VITEZA, POKAZALI KOLIKO IM JE STALO DO ŽRTVE TE DJECE I CIJELE SREDNJE BOSNE U DOMOVINSKOM RATU.

  Stradaloj djeci iz Viteza neka je pokoj vječni

 • Nista se tu nece poduzeti. Skoro nikada za ubojstva nad Hrvatskim pukom, nitko nije odgovorio. Koda smo sloj “malo vrijednosti”. Ceka se da obitelji izumru. 🙏❤️🇭🇷❤️

 • Pokoj vječni našim najnevinijima, našim malim anđelima. Nadam se da mole za nas gore na nebu🙏🙏🙏🙏🙏

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.