Višestruka boksačka prvakinja iz Ljubuškog u odori Oružanih snaga BiH

Katarina Vištica djelatnica je 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine a pored obavljanja vojničkih dužnosti, ova Ljubušanka je i višestruka prvakinja u boksu.

I danas se rado sjeća svog prvog odlaska na trening boksa. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled.

Imala sam rođaka koji je trenirao boks, i njega sam upitala za preporuku što da treniram kako bih se osjećala bolje. S njim sam onda jednu večer otišla na trening i doslovno se zaljubila u taj sport.

Na prvom treningu, jednostavno vidjela sam da je to za mene. Počela sam trenirati dva puta dnevno, i svaki dan išla na trening, bila kiša ili snijeg, kaže Katarina Vištica.

Ljubušanka Katarina Vištica planira napasti WBC-ovu titulu svjetske prvakinje

Iako se u početku željela samo rekreativno baviti boksom, na nagovor tadašnjeg trenera pristala je da sudjeluje na državnom prvenstvu u Brčkom da bi potom boksala protiv pet djevojaka u svojoj kategoriji.

U finalu sam tada pobijedila djevojku u drugoj rundi klasičnim knockoutom i tako je sve počelo. Jednostavno kad uđete u taj sport, tu i ostajete. Dok sam četiri godine išla u srednju školu, nitko nije znao da se bavim boksom. U to vrijeme bile su predrasude ‘ona trenira boks’, ‘isto si muško’, ‘to ti nije potrebno’…, a i dan danas ima toga mada više nije u tolikoj mjeri koliko je bilo prije, kaže Vištica.

Kako ističe, otac joj je bio vojnik i inspiracija da se prije pet godina pridruži Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, svoj sportski put je prepoznala kao dodatnu vrijednost u kontekstu OSBIH i sada ima čin narednika.

Tražila sam tu neku ravnotežu između sporta i mog budućeg zanimanja. Kako je sport povezan s vojnim pozivom, izašao je natječaj i ja sam jednostavno predala sve potrebne dokumente, mada obitelji ništa nisam govorila.

Odradila sam testiranje, prošla faze, liječnički pregled da bi tek svojima doma rekla dva-tri dana prije polaska na osnovnu vojničku obuku. Naravno, to je bio šok ali tata je rekao da se nada da ću izdržati i tako je sve krenulo, kaže ova Ljubušanka.

Oružane snage BiH traže 400 novih vojnika

Mišljenja je da bi se kompletno društvo trebalo ugledati na Oružane snage Bosne i Hercegovine u kojima su žene ravnopravne s muškarcima.

Ja sam postala narednik i imate situaciju kad vi zapovijedate muškarcima Sad je to malo čudno kad netko to vani vidi pa kaže ‘žena zapovijeda’.

A za sve što su muškarci sposobni, sposobne su i žene. Žene se čak u nekim situacijama bolje postave nego muškarci. Znanstveno je dokazano da žene bolje zapažaju neke detalje i vide koje se greške rade, ispravit će nešto što muškarci ne mogu da poprave, kaže Vištica.

Znate li koliko zarađuju generali u OS BiH?

Smatra da Oružane snage Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više napreduju.

Ide se prema naprijed, posebno što se tiče nas žena. Ravnopravne smo s našim kolegama, i kolege nas poštuju. Što se toga tiče, isti zadatak imamo moj kolega i ja, rame uz rame.

Samim time, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage Bosne i Hercegovine rade super posao. Ima još mjesta za napredak, ali idemo stvarno dobrim putem, kaže ova Ljubušanka.

Njemačka ove godine osigurala 6,5 milijuna eura za OS BiH

Dodaje da joj je u početku bilo teško uskladiti sve vojničke i sportske obveze, ali da je uvijek imala podršku i razumijevanje svojih zapovjednika.

Uz pomoć mojih zapovjednika i glavnih zapovjednika 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su mi uvijek izlazili u susret, nastavila sam nizati vrhunske rezultate i već 14. godinu zaredom sam aktualna prvakinja Bosne i Hercegovine u super welter kategoriji u boksu.

Prošle, 2023. godine u Ljubuškom, 23. travnja osvojila sam europski pojas do 72,5 kilograma i također postala internacionalna, to jest svjetska prvakinja. Što se tiče Bosne i Hercegovine, to je povijesni uspjeh i nadam se da nećemo stati na tome, kaže Katarina Vištica.

Hrvatska pomaže modernizirati Oružane snage BiH

Ne krije da i budućnosti želi napredovati u karijeri.

Idem na napredni tečaj i neću da stanem u ovom činu jer Oružane snage Bosne i Hercegovine pružaju priliku svim mladim ljudima da napreduju. Sad završavam studij kineziologije, i nastavit ću edukaciju za čin časnika. Kad već mogu napredovati, iskoristit ću priliku, kaže Katarina Vištica.

Poručuje da je ponosna što je dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Radite nevjerojatan posao i imate mogućnost napredovati u karijeri, mada bi to svi preko noći, ali ne može. Treba proći taj neki proces, a kada obitelj funkcionira, funkcionira sve.

Jest malo čudno kada morate otići na teren tjedan dana, ali uz podršku obitelji, sve se može. Mladi trebaju iskoristiti priliku i pristupiti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine jer vrata su nam širom otvorena, zaključuje Vištica.

Katarina Vištica za Jabuka.tv uoči najvažnijeg nastupa u životu

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.