Višemilijunska šteta: Vlak koji je izletio kod Čapljine nije bio osiguran

Prema prvim neslužbenim informacijama, šteta na skupocjenim garniturama Talgo, koje su nedavno slupane u željezničkoj nesreći kod Čapljine, iznosi i do nekoliko milijuna maraka, tvrde za ”Avaz” izvori bliski Upravi Željeznica FBiH.

Zbog siline udara u kamen, lokomotiva je završila u Neretvi, a mnogi vagoni pretrpjeli su velika oštećenja, koja se mahom odnose na elektroniku.

Lokomotiva i garniture Talgo dopremljeni su još prošlog tjedna u Centralnu radionicu u Rajlovcu, gdje se pristupilo procjeni štete i opravci, a angažirani su i inžinjeri iz Talga. No, ”Avaz” doznaje da ove garniture nisu bile ni osigurane, što predstavlja dodatnu blamažu za Upravu kompanije, čiji je generalni direktor Enis Džafić.

Sada je upitno hoće li se ovi vlakovi moći i popraviti. Ovo je bila peta nesreća u posljednjih nekoliko mjeseci, ali su sve ostale vješto skrivane od javnosti. Nedavno je ”Avaz” objavio da je Uprava ŽFBiH prošle godine ukinula laganu vožnju na ovoj dionici, čime je svjesno ugrozila živote strojovođa i putnika i odgovorna je za prevrtanje Talga.

O tome je Upravu i čelnike Grada Mostara službeno obavijestio Ramiz Korić, građevinski inžinjer, još u lipnju ove godine, jer je nadležan za preglede južne pruge, ali mu je rukovodstvo područja infrastrukture Mostar zabranilo rad, uz dopis da je sve pregledano.

Korić je prije nekoliko dana Upravi poslao novi dopis, a u kojem navodi da je za nesreću saznao iz medija, a da ga nitko nije kontaktirao, ali i da je, usprkos tome, na licu mjesta obavio interni uviđaj.

U novom dopisu Korić navodi da je više puta upozoravao da se lagane vožnje ukidaju iz kancelarije i da se na sanaciji ništa nije radilo, što ugrožava živote putnika.

Ali, Korićevi dopisi, kao i dopisi ostalih inžinjera, zanemareni su. U sve se uključio i Regulatorni odbor Željeznica BiH, koji je naredio svoju internu istragu.

Direktor Džafić Željeznicama FBiH rukovodi skoro sam, jer od kolovoza nije imenovana Uprava. Svi izvršni direktori također su raspušteni do imenovanja novih, iako je natječaj okončan prije godinu. Do tada su članovi Uprave imenovani tri puta za v. d. direktora, ali nikad na puni mandat, osim Džafića, koji je jedini potvrđen za direktora na četiri godine.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.