Više studenata iz RH u Mostaru nego iz zapadne Hercegovine

Najviše iz HNŽ-a, iz Hrvatske je svaki četvrti student, slijedi ZHŽ, SBŽ i HBŽ.

Iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru tvrde kako su upisi studenata tekli prema predviđenom planu. Natječajem za upis studenata na preddiplomske studije, planirana su mjesta za 3.857 mjesta a nakon sređenih rezultata ustanovljeno je kako je primljeno 2.893 brucoša, od čega 2.096 imaju status redovitih te 797 izvanrednih. Tako je plan upisa realiziran sa 75 posto.

Nešto manje nego lani

-Plan se otprilike uklapa u dugogodišnji prosjek. No, u odnosu na prošlu akademsku godinu upisano je nešto manje studenata. Jedan od razloga je i taj, što upravo sada stiže ona ratna generacije te je inače nešto manje djece. Također su neki fakulteti nerealno planirali zanimanje učenika te su podbacili u upisu. Sve u svemu zadovoljni smo, kaže Vojo Višekruna, pomoćnik rektora za nastavu i studente.

No gledano u globalu, mostarsko Sveučilište iz godine u godinu upisuje sve više studenata. Tako se akademske 2002./2003. na ovaj studij upisivalo tek oko 1.500 studenata, a u posljednje dvije godine taj broj je udvostručen.

Mostarsko sveučilište postaje sve zanimljivije za studente iz cijele BiH ali i inozemstva.

Kako se i očekivalo, najviše brucoša ima stalno mjesto boravka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojoj se nalazi središte sveučilišta, odakle stiže 846 brucoša, što čini skoro trećinu svih upisanih u ovoj akademskoj godini. Na drugom mjestu su studenti iz Hrvatske, odakle dolaze 642 studenta, skoro svaki četvrti. Slijede županije, Zapadnohercegovačka, Srednjobosanska, Hercegbosanska i tako redom.

– Zaključili smo, također, da smo ove godine dobili studente sa nešto boljim uspjehom u srednjoj školi. Tako je s izvrsnim i vrlodobrim uspjehom upisano preko 80 posto studenata. Vjerujem kako će ovaj dobar potencijal iskoristiti naši fakulteti, kaže dr. Višekruna.

Farmacija zanimljiva

Farmacija, fakultet koji je otvoren tek ove godine, dobilo je najbolje srednjoškolce, gdje je 82 posto upisanih srednju školu svršilo s izvrsnim uspjehom. Na medicini je 75,48 posto izvrsnih, ALU – 60 posto i tako redom. Mjesta za upis bilo je i za one koji su srednju školu završili s dovoljnim uspjehom, oko dva posto.

Njih nema na građevini, strojarstvu i računarstvu, svakako i na medicini i farmaciji.

Najviše, 877 studenta upisalo je jedan od smjerova na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, što čini više od trećine ukupnog broja upisanih. Slijedi Filozofski, Ekonomski te sve do Akademije likovnih umjetnosti, koja svake godine upisuje po 15 studenata.

1 komentar

  • Hercegovci odoše studirati u Hr jer tamo nema upisnina i ostaju živjeti u Hr,pa i neka. A ovi iz Hr dolaze ovdje kao vanredni ,znaju zašto,a upisninu i tako moraju platiti i u Mostaru i Hr i odlaze nazad di su i uposleni. U mostaru su upisnine i ostal bezobrazno skupe a plaće 500 Km za većinu i eto zašto studenti odlaze koji polože državnu maturu a koji ne polože čim završe prvu godinu odoše za Zg jer ne plaćaju školarine a dom i hrana nisu ni 100 Km mjesečno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.