Više od milijun KM za sva službena putovanja političara iz BiH: Pogledajte tko je dobio i koliko

Za službena putovanja zastupnika i izaslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u inozemstvo za tri i pol godine godine utrošeno je 841.714.000 KM, a u zemlji 281.301.00 KM. Ukupno oko 1,1 milijun KM.

Informacija je to iz dijela odgovora na zastupničko pitanje zastupnika Demokratske fronte Damira Bećirovića upućenog Kolegiju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ovi zastupnici ili delegati nalaze se na vrhu onih čiji su putovi u inozemstvu najviše iskusili:

Senad Šepić 80.156,00 KM

Ognjen Tadić 54.467,55 KM

Saša Magazinović 54.173,13 KM

Milica Marković 45.321,91 KM

Mladen Bosić 41.383,35 KM

Zamjenik Nezavisnog bloka Senad Šepić komentirao je za smanjenu količinu od preko 80 tisuća KM.

U ovom mandatu, u to tri i pol godine, predsjedatelj BiH. izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i svi ti troškovi odnose se na obavljanje posla. Na svakom sam izletu otišao isključivo na red Kolegija i upravo sam radio – predstavljao sam zemlju. Posebne su obveze bile tijekom predsjedanja BiH Vijećem Europe prije dvije godine, kada sam, u svojstvu predstavnika zemlje predsjedateljice morao na tjednoj osnovi prisustvovati različitih sastancima, forumima i skupštinama diljem Europe i tada je nastao najveći dio tih troškova, naveo je Šepić.

I iznos koji je potrošen na službenim putovanjima zastupnika SDP-a Sasa Magazinović nalazi se na samom vrhu tablice.

Kada pravimo analizu troškova PS BiH ja mislim da je važno razdvojiti predstavljanje Bosne i Hercegovine u tijelima gdje smo punopravni član i politički turizam. Morate znati da postoje i jedno i drugo. Kao čovjek koji predstavlja BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu moram vam reći da i ja sam pratim ovu problematiku i da bi bilo dobro za državu – čak da nekima koji nas predstavljaju u inozemstvu plati i da ne idu. Zašto? Zato što nas u inozemstvu često predstavljaju ljudi koji ne govore jezik, koji apsolutno ne poznaju diplomatske norme, koji ne znaju ni elementarne stvari o temema o kojima bi trebali govoriti. S druge strane, postoje parlamentarne skupštine kao što je Vijeće Europe, NATO, OESS gdje je BiH predstavljena i na parlamentarnoj razini i najveći troškovi zapravo odlaze na predstavljanje BiH u tim institucijama. Ja sam jedan od onih koji BiH predstavlja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu i to je razlog mojih troškova, izjavo je Magazinović za N1.

Damir Bećirović, zamjenik DS-a, nije zadovoljan cjelokupnim odgovorom na njegovo parlamentarno pitanje, posebno za putovanje u zemlju.

Tajništvo je ovdje stavio – pošto imate zastupnike koji nisu iz Sarajeva, a ne uzimaju novac za stan i smještaj u Sarajevu pa je Tajništvo dodavao i te cifre – taj novac koji se plaća za gorivo za dolazak u Sarajevo na povjerenstva i sjednice parlamenta pa je Dodaje se konačni broj tako da se ne može vidjeti. Detaljan izvještaj za putovanja u zemlji, kao što smo dobili za putovanja u inozemstvu, ja nisam dobio i ne mogu reći koja su to putovanja u Bosni i Hercegovini, koji su to pozivi, na što se sve išlo – taj dio odgovora nedostaje, reako je Bećirović.

Nekoliko zastupnika, odnosno delegata nisu potrošili ništa ili nisu ni putovali u inozemstvo, poput Zaima Backovića, Denisa Bećirovića, Mirsada Mešića, Miroslava Milovanovića, Nikole Špirića, Fahrudina Radončića i drugih.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • A mirovine za 65 % umirovljenika iznosi 326 KM .
    Mirovina za one koji su odradili puni staž od 40 godina iznosi 434 KM.
    Plaće u privatnika 410 KM i državnim institucijama uplaćuju minimalne doprinose i računaju uplaćeni su doprinosi ,A doprinosi se uplaćuju od radnikove plaće ,za toliko mu se manje da u banku i na ruku.
    Kao socijalne pomoći.
    A vidi milijun KM za službena putovanja ko zna gdje i zašto.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.