Franjevačka galerija u Širokom Brijegu iskoračila u digitalno doba

Muzej Široki Brijeg i Franjevačka galerija Široki Brijeg za Međunarodni dan i Europsku noć muzeja 2018. pripremaju zanimljivu novinu, koja sadržaje ovih kulturnih ustanova približava mladim naraštajima i najsuvremenijim trendovima.

Ovo je drugo sudjelovanje Galerije u manifestaciji Međunarodni dan muzeja, a ove godine u sklopu teme “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” Franjevačka galerija od 18. do 20. svibnja organizirat će izložbu “Perforacije” akademskoga grafičara Slobodana Tomića, koju će pratiti mogućnost sagledavanja stalnoga likovnoga postava Franjevačke galerije u novom svjetlu.

Stalni postav u proširenoj stvarnosti

Stalni likovni postav Franjevačke galerije inače je otvoren 6. listopada 2015. godine i sadrži 229 vrijednih radova nastalih od sredine 19. stoljeća do godine 2015.

No, povodom Međunarodnoga dana i Europske noći muzeja u BiH stalni likovni postav Franjevačke galerije bit će proširen računalno generiranim tekstovima i slikama. Točnije, uz pomoć proširene stvarnosti (“extended reality”), digitalne će informacije posjetiteljima biti postavljene preko stvarnih umjetničkih djela.

Posjetitelji će tako, instalirajući aplikaciju HP Reveal i koristeći svoje pametne telefone, moći stati pred likovno djelo, skenirati ga te potom klikom na sliku na mobitelu “otići” na mrežni izvor vezan uz biografiju autora djela pred kojim se posjetitelj nalazi.

Autor ovoga projekta je Josip Mijić, akademski slikar i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, a kao članica organizacijskoga tima u pripremi mu je pomagala akademska slikarica Kristina Ćavar.

Od ICOM-a BiH dobili smo službeni poziv za obilježavanje i Europske noći muzeja. Ovoga puta manifestacija traje tri dana, od 18. do 20. svibnja 2018. ICOM svake godine predlaže drugu temu i na taj način muzeje i galerije diljem svijeta pokušava “izbaciti” iz kolotečine, da se inovativnim pristupima prilagođavaju novim izazovima i uvjetima koje nameću informacijsko-komunikacijske tehnologije, izjavio je za portal Jabuka.tv Josip Mijić.

Ovoga puta odlučili smo se simultano predstaviti dvama projektima koji uz pomoć novih tehnologija proširuju konkretnu stvarnost: izložbom Slobodana Tomića, koja tradicionalnu grafiku transformira u ambijentalne grafike, i stalnim likovnim postavom Franjevačke galerije koji je uz pomoć HP Reveal aplikacije nadopunjen virtualnom stvarnošću, dodao je Mijić.

Nadamo se da ćemo i ovoga puta s ponuđenim programom, kao i prošle godine s izložbom “66 – Ubijeni hercegovački franjevci 1942. – 1945.”, ugodno iznenaditi posjetitelje i da će Galerija i dalje ostati stručna platforma za kulturna zbivanja u ovoj regiji, zaključio je Mijić za portal Jabuka.tv.

Stalni likovni postav Franjevačka galerije čini 229 vrijednih likovnih umjetnina

Iz Franjevačke galerije Široki Brijeg posebnu zahvalnost izrazili su Ivanu Dragoju iz tvrtke Config d.o.o. Mostar, koji je za ovu prigodu Galeriji darovao projektor i tablet. Izuzetno je vrijedno i da će ova novina ostati sastavnim dijelom stalnoga likovnoga postava Franjevačke galerije.

Izložba splitskoga umjetnika

Novinu stalnoga likovnoga postava pratit će i izložba Slobodana Tomića, akademskoga grafičara iz Splita, čiji je pristup obilježen eksperimentiranjem na području grafike, animacije i novih medija te se svojim stvaralaštvom odlično uklopio u novi projekt širokobriješke Franjevačke galerije.

Ova multidisciplinarna i multimedijalna izložba eksponira autorovu ideju o probijanju perceptivne opne između dvaju različitih entiteta, analognoga i digitalnoga, haptičkoga i prividnoga, vidljivoga i nevidljivoga, navedeno je u predgovoru ovoj izložbi koji potpisuje Nela Žižić.

Program povodom Međunarodnoga dana i Europske noći muzeja 2018. trajati će tri dana, od 18. do 20. svibnja, i to u večernjim terminima od 19.00 do 00.00 sati.

Ove novine i bogat kulturni program dio su uspješne izlagačke i organizacijske djelatnosti Franjevačke galerije koja, unatoč malom broju djelatnika i nedostatnim sredstvima, već desetljećima kulturno uzdiže pučanstvo Širokoga Brijega i šire Hercegovine.

(www.jabuka.tv | Beat Čolak)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.