Više od četvrtine tla osušit će se ako Zemlja bude dva stupnja toplija

Više od četvrtine Zemljine površine postat će znatno suše čak i ako čovječanstvo uspije ograničiti globalno zatopljenje na dva Celzijeva stupnja, što je cilj dogovoren Pariškim klimatskim sporazumom, upozorili su znanstvenici.

No, ako se zatopljenje zadrži na 1,5 stupnju, to bi moglo ograničiti sušenje za desetinu, čime bi se spasilo dvije trećine Zemlje za koje se to predviđa pod granicom od dva stupnja, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Zatopljenjem od 1,5 stupnja dijelovi južne Europe, južne Afrike, središnje Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije – doma oko petine čovječanstva – “izbjeći će znatnu aridifikaciju” predviđenu pod 2 stupnja Celzijeva, istaknuo je Su-Jong Jeong sa sveučilišta za znanost i tehnologiju u kineskom Shenzenu, jedan od autora studije.

Postizanje granice od 1,5 stupnja bio bi važan čin smanjenja vjerojatnosti aridifikacije i povezanih posljedica, rekao je Jeong.

On je sa skupinom znanstvenika koristio projekcije sedam klimatskih modela kroz različite scenarije zatopljenja kako bi predvidio obrasce sušenja tla. Aridifikacija je velika prijetnja koja ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla, te gubitak biljaka i drveća ključnih za apsorpciju ugljikova dioksida koji grije Zemlju.

Time se povećavaju rizici od suša i požara, te se utječe na kvalitetu vode za piće i poljoprivredu. Znanstvenici su došli do zaključka da će u slučaju zatopljavanja od dva stupnja, koje bi se moglo dogoditi između 2052. i 2070. godine, između 24 i 32 posto sveukupnoga Zemljina tla postati suše.

No, ako će ono iznositi 1,5 stupanj, taj bi se učinak mogao smanjiti na 8 ili 10 posto sveukupne površine.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj: