Više od 70.000 putnika koristilo usluge mostarske zračne luke

Zračna luka Mostar svoje je poslovanje u 2014. godini podigla na još jednu stepenicu iznad prošlogodišnje. Više od 70.000 putnika koji su koristili usluge mostarske zračne luke zasigurno je optimističan ulazak u novu godinu.

“Bilježimo blagi porast putnika u odnosu na proteklu godinu kada smo upisali brojku od 68.000 putnika i mogu reći da smo pružili svoj maksimum.”, rekao je Marko Đuzel, rukovoditelj Sektora prometa i sigurnosti Zračne luke Mostar.

Najviše Rimljana

Redovita linija Mostar – Rim, koja je uspostavljena protekle godine, glavni je razlog sve većeg broja turista iz Italije koji mahom dolaze u posjet Hercegovini, prvenstveno Međugorju. Čak 8.000 Talijana prodefiliralo je mostarskom zračnom lukom u 2014. godini, a održavanjem redovite linije prema Italiji i kroz tekuću godinu ta će brojka zasigurno rasti.

Osim Rima, redovito poslovanje se održava i kroz charter letove u Bari i Napulj, a ovogodišnji cilj im je uspostaviti 20 letova za Libanon za koji su već odrađeni probni letovi.

“Velika je zainteresiranost turista iz Libanona za Međugorje, tako da smo odlučili poraditi na ovom projektu i uvrstiti ga na naš popis charter letova u ovoj godini”, objasnio je Đuzel.

Letovi za Poljsku

Iako se, kako tvrde iz rukovodstva zračne luke, već godinama nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji, smatraju da su uspjeli turizam regije podići na jednu višu razinu.

“Zračna luka je u vlasništvu grada 88 posto, a ostatak pripada Zračnoj luci Zagreb. Onoliko novca koliko mogu izdvojiti nije dovoljno da bi se uspostavljalo više redovitih linija”, kazao je Đuzel.

Upravo zbog te činjenice 95 posto poslovanja zračne luke otpada na jeftinije charter letove. Blizina Međugorja kao svjetske destinacije jedna je od glavnih odrednica pozitivnog poslovanja zračne luke.

“Imamo tendenciju suradnje s Poljskom, jer iza Talijana najviše turista dolazi upravo iz Poljske u Međugorje. Uspostava charter letova bila bi idealna i trudit ćemo se provesti to u djelo još u ovoj godini”, dodao je Đuzel.

Unatoč financijskim i infrastrukturnim problemima te neadekvatnoj potpori od županije i Grada, iz uprave tvrde kako je 2014. godina bila plodna za poslovanje, a samim time i za turizam hercegovačke regije.

(Dnevni list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.