Bilal Bosnić podvala, stvarni vođe vehabija na drugoj adresi?

Odlazeći šef OSA-e Almir Džuvo je prije nekoliko godina u Parlamentu BIH upozorio kako u našoj zemlji rovari oko 3.000 sljedbenika radikalnoga vehabijskog, odnosno selefijskog pokreta. Oni su i na našem tlu demonstrirali krvoločnost pa su izvršili i terorističke napade u Bugojnu, Sarajevu i Vitezu.

Zabrinutom i uplašenom javnom mnijenju je servirana priča kako je jezgra vehabija u Gornjoj Maoči kod Brčkog te da je glavni mozak i fundamentalistički operator Nusret Imamović. Iz toga je selefijskog gnijezda povampireni Mevlid Jašarević prije nekoliko godina krenuo prema Sarajevu gdje je “kalašem” napadao američko Veleposlanstvo.

Nakon policijskoga “čišćenja” i razbucanja Gornje Maoče i rasplamsavanja ratnoga požara u Iraku i Siriji, Nusret Imamović, navodno, odlazi u boj za Islamsku državu. Vrlo brzo su neki centri obilježili Bilala Bosnića, vehabiju iz okolice Cazina i Velike Kladuše, kao novoga vehabijskog vođu u BiH.

Uhićenje pod pritiskom

Policija i agenti su pratili danonoćno svaki Bosnićev pokret, snimani su razgovori i njegova zapaljiva predavanja. Brižljivo mu je spremana sačekuša i konflikt s novo usvojenim zakonom o zabrani odlaska državljana BiH na strana ratišta. Bilal Bosnić je, čini se, naletio pa ga je po nalogu Tužiteljstva BiH SIPA uhitila i on se trenutačno nalazi pod podignutom optužnicom u istražnome pritvoru. Njegova obrana tvrdi kako se radi o montiranom policijskom spektaklu te da je Bosnić uhićen pod pritiskom međunarodnih centara moći i da nema nikakvih dokaza da je širio mržnju i organizirao i pozivao naše mladiće i djevojke u rat za kalifat i Islamsku državu.

Policija, tužitelji, ali i ugledni stručnjak za terorizam dr. Vlado Azinović u svom vještačenju ne dvoje da se Bilal Bosnić u svojim javnim istupima ogriješio o državni zakon te da je vrlo opasan po sigurnost BiH. Naravno, dr. Azinović se bavio raspoloživim materijalom i dokazima i ničim se nije usuđivao tretirati Bilala Bosnića kao vehabijskog vođu i glavnoga posrednika u financiranju radikalnog islamističkog pokreta u BiH.

Iako i neke policijske agencije i sigurnjaci doista doživljavaju Bosnića kao selefijskoga lidera, mnoštvo analitičara i dobrih poznavatelja vehabijske mreže s ironičnim podsmijehom negira takve “zabilješke” i po njihovom mišljenju takve opservacije doimaju se dosta površno i naivno. Zar je doista moguće da jedan bradati “nomad”, koji svoje potencijalne sljedbenike ugošćuje među stadima ovaca u cazinskoj Krajini pa makar i da je savršeno računalno educiran, upravlja na daljinski s nekoliko tisuća “nabrijanih” vehabija i selefija i da nadzire i raspodjeljuje milijunske iznose za financiranje radikalnih islamista i njihov odlazak u Siriju i Irak? Prije će biti da netko javnosti podastire isprazne “basne” s ciljem da istinu makne iz stvarnih centara moći i sljedbenika muslimanskoga bratstva.

Beskrajno uvažavajući i selo i nomade pa i domete Bilala Bosnića, glavni mozgovi i jezgra vehabijskoga pokreta moraju biti ipak u velikim gradovima i među viđenijim državnim i vjerskim mecenama. Zanimljivo je i indikativno da se, kad god se tužitelji, policajci i agenti u istragama približe tragovima koji vode upravo prema spomenutim centrima, munjevito servira priča kako je Beč glavno europsko selefijsko i vehabijsko središte u kojem se regrutiraju, financiraju pa onda na koncu i odakle se transportiraju džihadisti iz BiH za ISIL i borbu za Islamsku državu. Možda bi to i pilo vode da i osobno ne svjedočimo po gradovima da su vehabije okupirale i cijele gradske četvrti i da sve više preotimaju džamije i džemate od domaćih muftija baštinara tradicionalnoga bosanskoga islama.

I nedavno brutalno dvostruko premlaćivanje jednoga hodže na Bosnićevom teritoriju demonstriralo je vehabijsku nadmoć na tom terenu. Uvoz “neprirodnoga” radikalnoga islama u BiH ima svoju desetljetnu povijest. Začetci su dakako u ratu i to dolaskom džihadista na poziv Alije Izetbevoića, a skupina američkih nevladinih organizacija i istražitelja ovih dana ponovno podsjeća na ulogu starijega Izetbegivića i njegovoga sina Bakira te Harisa Silajdžića i bivšega reisa Mustafe Cerića. Njihovo izvješće iznova ozbiljno i zabrinjavajuće kompromitira bošnjačke državne i političke lidere, ali i vrh Islamske zajednice. Šokantno djeluje onaj dio raščlambe, koju opširno prenosi Dnevni avaz, u kojem se navodi perfidna igra spomenutih bošnjačkih i muslimanskih vođa. U javnosti su se bljutavo predstavljali kao žestoki borci protiv džihadista i uvoznoga islama, a u praksi, kako se navodi u izvješću, bili su glavni sponzori i posrednici kojima su Iran, Saudijska Arabija i još neke arapske zemlje povjerili svetu misiju širenja, za ove prostore, nepojmljivoga islama. Ako su konstrukcije iz Amerike vjerodostojne, treba vjerovati kako istražitelji i stručnjaci “preko bare” uistinu imaju pouzdane dokaze jer se radi o preozbiljnim diskreditacijama, onda još i više ima težinu analiza da je Bilal Bosnić izmišljeni vođa vehabija i da su mozgovi i grešnici o zakon posve na drugoj adresi.

Iscrpna analiza

Podsjećamo, američke nevladine organizacije ne dvoje kako su Alija i Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić, Mustafa Cerić “sa suradnicima i podčinjenima, provodili politiku koja nije svojstvena većini modernih bosanskih muslimana, ali ne godi ni Hrvatima i Srbima u BiH. Oni su podržavali islamski terorizam i vehabizam, ohrabrivali razdvajanje Bošnjaka od ostalih Bosanaca i Hercegovaca te gradili bliže veze s islamskim državama poput Saudijske Arabije i Irana”.

Nadalje se objašnjava da je Silajdžića u Predsjedništvu BiH naslijedio Bakir Izetbegović te da je Silajdžić bio najprije u SDA i blizak suradnik Alije Izetbegovića, koji je, između ostalog, “izravno nadzirao nastojanja da se mudžahedini dovedu u BiH”.

“Bio je uspješan zagovornik bosanskog cilja, ističući da je to prozapadni, sekularni i demokratski kurs. Međutim, njegovo iskreno uvjerenje očito je bilo uz mudžahedine. Na TV Sarajevo 1995. godine objavio je sveti islamski rat i pozvao sve islamske države da ratuju na strani bosanskih muslimana”, navodi se u izvješću analitičara skupine američkih nevladinih agencija.

Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema, označen je u izvješću kao “homo duplex”. Navedeno je da taj nadimak izvire iz brojnih indicija, uključujući i njegovu povezanost s Muslimanskim bratstvom i njegove stavove u vezi s uvođenjem šerijata u BiH, ali i odnos prema vehabizmu.

Kada se govori o Cerićevim vezama s Muslimanskim bratstvom, dokazi za to crpe se iz njegovoga članstva u Europskom vijeću za istraživanja i fetve, za koje američke organizacije tvrde da je povezano s Bratstvom te rada u britanskoj organizaciji “Radikalni srednji put”, koja je također povezana s Muslimanskim bratstvom.

“Prije nekoliko godina, tijekom svog istupa u Berlinu, zastupao je stav da uvođenje šerijata ne bi bilo u suprotnosti s ustavnom pozicijom BiH”, podsjećaju američki analitičari.

Upozorava se da je Mustafa Cerić “godinama odbijao osuditi vehabizam”. U opsežnoj analizi o islamizmu i sigurnosti u BiH ističe se i uloga tzv. mladomuslimanskog kruga u promoviranju i zaštiti radikalizma. Uz naglašeno spominjanje uloge Alije Izetbegovića nabrajaju se i njegovi bliski suradnici i osobe koje su s njim u vrijeme socijalizma bile osuđene na zatvorske kazne zbog “verbalnog delikta”.

(Dnevni list | Foto: SIPA)



3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.