Više od 600 liječnika u generalnom štrajku: “Samo želimo iste uvjete kao i drugi!”

Više od 600 liječnika i stomatologa od ponedjeljka je stupilo u generalni štrajk.

Nezadovoljni izjavom ministra Opsenice na press konferenciji o stanju u zdravstvu, kao i dopisom predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, u kojem se ne navodi točan datum sjednice županijske vlade, kada bi se navodno trebao riješiti problem liječnika i stomatologa, više od 600 članova sindikata stupilo je u generalni štrajk.

Iako je županijski pravobranitelj Vlado Bevanda već i ranije komentirao da je štrajk nezakonit, budući da je na snazi rješenje Općinskoga suda u Mostaru koje zabranjuje obustavu rada, sindikat ipak ne odustaje od svojih zahtjeva.

Podsjećamo, Sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u od županijske vlade traži potpisivanje zasebnoga kolektivnoga ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste, kao što je to učinjeno i u drugim županijama FBiH.

Mi samo želimo dobiti ono što su i ostali dobili u ostalih sedam županija i da HNŽ ne ostane izostavljena u cijeloj Federaciji po pitanju materijalnih, socijalnih i liječničkih prava. Želimo da nam bude približno ili isto kao ostalim liječnicima u državi, poručila je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

Liječnici traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka

Također, danas je u zgradi Vlade HNŽ-a održan sastanak na kojem se razgovaralo o zahtjevima Sindikata liječnika medicine i stomatologije.

Na sastanku su nazočili: Nevenko Herceg, predsjednik Vlade, Šerif Špago, predsjedatelj skupštine, Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, Adnan Faladžić, ministar financija, Rade Bošnjak, ravnatelj ZZO HNŽ-a, ravnatelji zdravstvenih ustanova u HNŽ i predsjednica Sindikata – dr. Kristina Bevanda.

Na sastanku je dogovoreno da će se zahtjevi sindikata razmotriti na prvoj sljedećoj sjednici Vlade i donijeti odgovarajuća odluka.

Napominjemo, za vrijeme štrajka, liječnici će liječiti samo trudnice i onkološke pacijente prema ustaljenom rasporedu, životno ugrožene pacijente, te one kojima prijeti trajni invaliditet.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.