Više od 3.000 Mazdi u Australiji opozvano zbog straha od otpadanja kotača

Više od 3.000 novih vozila modela Mazda 3 opozvano je u Australiji uslijed straha da bi greške nastale prilikom proizvodnje mogle dovesti do otpadanja kotača.

Proizvođač je izrazio zabrinutost u svezi s novim hatchback modelom Mazda 3 iz 2019., čije bi matice kotača s vremenom mogle oslabjeti, a što bi pak u najgorem mogućem scenariju dovelo do odvajanja kotača od ostatka automobila, piše Index.hr.

Opozvana su 3.323 vozila, prodana između 8. travnja 2018. i 21. lipnja 2019.

Nalog za opoziv izdao je australski regulator sigurnosti potrošača Product Safety Australia, ističući zabrinutost zbog moguće neispravnosti vijaka kotača.

Moguće je da tijekom proizvodnje vijci nisu do kraja bili pričvršćeni, stoji u izjavi regulatora.

To može utjecati na stabilnost vozila, povećati rizik gubljenja kontrole nad njim i potencijalno rezultirati automobilskom nesrećom, dodano je.

Mazda Australia i Product Safety Australia kontaktirat će vlasnike kupljenih vozila pri čemu se popravak neće naplaćivati.

Sličan nalog izdan je u lipnju za isti model u SAD-u, pri čemu je opozvano 25.000 vozila.

Mazda USA u svom je izvješću rekla da “kontinuirano korištenje može dovesti do odvajanja kotača od vozila, a ono pak do nesreće”, ističući pritom da nije prijavljen nijedan takav slučaj.

Product Safety Australia također je izdao nalog za stare modele Jeep i Dodge, nastale u razdoblju između 2007. i 2010., citirajući pritom razne probleme, od netočnih informacija na tablicama do grešaka na kočnicama.

Ukupno 2.559 vozila bilo je opozvano

Upozoreno je i da postoji mogućnost da je u slučaju modela Jeep Cherokee 2010 poveznica s pedalom za kočenje nepravilno ugrađena, “što pak može dovesti do toga da kočnice prestanu funkcionirati i u konačnici prouzročiti nesreću”. Ukupno 55 vozila bilo je opozvano.

U slučaju model Jeep Cherokee 2008, opozvano je 12 vozila pod sumnjom da bi zbog “nepravilnosti prilikom ugradnje vjetrobrana moglo doći do odvajanja stakla od ostatka automobila”.

CNN je u međuvremenu kontaktirao Fiat Chrysler Automobiles, kompaniju koja proizvodi navedene modele, i zamolio ih za komentar.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.